Historisk arkiv

Debatt om Tjenestedirektivet i Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Tjenestedirektivet skapte mest debatt etter utenriksministerens redegjørelse i Stortinget i forrige uke. Men også flere andre temaer ble debattert, deriblant Kommisjonens kommende Arktis-strategi:&nbsp;- Jeg kan bekrefte at Norge arbeider aktivt med EU-kommisjonen for å påvirke det de kommer til å legge fram nå når det gjelder EUs politikk på det arktiske område, sa Støre.&nbsp;</p>

Noen utdrag fra debatten følger her, se vedlegg for referat av hele debatten fredag 24. oktober i Stortinget.

"Jeg våknet med Dagfinn Høybråten – eller til Dagfinn Høybråten – i dag (munterhet i salen) for å presisere, hvor han sa – og det hender ofte – to kloke ting i debatten om tjenestedirektivet på radioen i dag tidlig. Han sa at for Kristelig Folkeparti er spørsmålet om sosial dumping og vår evne til å bekjempe dette avgjørende. Og han sa at for Kristelig Folkeparti er spørsmålet om EØS-avtalens stilling også avgjørende.

Jeg er enig i de to tilnærmingene. Men la meg også legge til siden noen var inne på det, at selvfølgelig er dette et veldig viktig spørsmål for norsk økonomi. Jeg sa det i min korte omtale av dette i går, at vi må også vurdere dette ut fra at det er et veldig viktig økonomisk felt, og jeg kan godt utbrodere det.

Men der er jeg enig med alle som sier at tjenestesektoren er en voksende del av økonomien, det er en viktig del av det europeiske rammeverket, og det er viktig for norske arbeidsplasser og utvikling.

Men så må jeg komme med en erkjennelse: I motsetning til det Erna Solberg sa, er denne saken ikke enkel for regjeringen, og den er ikke enkel for Arbeiderpartiet. Det er en ærlig sak at den er enkel for Høyre, og at Høyre ikke er i tvil, og at Høyre var klar for to år siden da direktivet lå der.

For oss er det annerledes. Jeg kan berolige representanten Solberg med at vi har ikke gitt opp noen ting vi, verken før valget eller i valget, og det tror jeg hun skal få oppleve i månedene som kommer. Men vi har en regjeringserklæring som sier at vi ikke kan godta lovgivning som kan svekke innsatsen mot sosial dumping. Det tar vi på alvor.

Mange har gitt uttrykk for uro, mange har engasjert seg, og da har vi faktisk tid til å finne ut av det. Det var ikke behov for å vedta dette for to år siden i EØS-komiteen, når det skal tre i kraft 1. januar 2010. Så vi har faktisk valgt å bruke den tiden til å få vite mer, og til å skjønne mer om hva dette betyr. Vi har hatt en grundig høring, ekstern og intern, og nå skal vi oppsummere og konkludere.

Til representanten Høybråten vil jeg si: Vel, vi kunne komme til å omtale konsekvensene uten å konkludere. Høringsrapportene fra alle hold er tilgjengelige, de gir et bilde av konsekvensene. Det er jo ikke en entydig vurdering av konsekvensene, men de ligger der. I tillegg har vi gjennomført en lovhøring, som er noe en sjelden gjør i forbindelse med EØS-direktiver, for også å få vurdering av hva de lovendringene direktivet krever, vil føre til for oss.

Hva er viktig når vi skal gjennomgå dette? Jo, punkt en: Den økonomiske betydningen av tjenestedirektivet er selvfølgelig viktig, Norges offensive interesser, det må vi ta med.

Når det gjelder arbeidstakernes rettigheter, er det et engasjement blant arbeidstakernes organisasjoner. Jeg mener at LOs fire punkter er et veldig godt utgangspunkt for å oppsummere dette. LO snakker om tiltak mot sosial dumping, om spørsmål om solidaransvar kan gjennomføres, og om vi kan holde ambisjonsnivå. Det er et punkt."

(...)

"Så hørte jeg innlegget til representanten Lundteigen. Jeg hørte det, og jeg registrerte med interesse at Trygve Hegnar nå har fått en sannhetsvitnestatus i hans analyse, både av europeisk politikk og utvikling, og betydningen for norsk økonomi. Det er en ærlig sak. Jeg deler ikke den analysen uten videre. Vi må følge utviklingen i Europa i alle dens dimensjoner."

***** 

Debatten i Stortinget 24. oktober 2008 om utenriksministerens redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker finnes også på web-TV

Redegjørelsen ble holdt i Stortingets møte 23. oktober 2008. For alle øvrige innlegg, se Stortingets nettsider.