Historisk arkiv

Upresis omgang med fakta

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Dagens Næringsliv omtaler forhandlingene mellom EFTA EØS-landene og Europa-kommisjonen i forbindelse med at Romania og Bulgaria er på vei inn i EØS i en kommentar av Kjetil Wiedswangs 28. september. </p>

Replikk av statssekretær i UD, Liv Monica Stubholt

DN hevder at "Norge ligger på europatoppen i økonomisk bidrag per capita til EU-kassen". Dette er upresist. Flere EU-land bidrar i langt større monn enn Norge – relativt sett. EØS-finansieringsordningen er på 234 millioner euro pr. år. Norge betaler ca 97 prosent, dvs. 48 euro pr. innbygger pr. år. Til sammenligning var Nederlands "budsjettunderskudd" i forhold til EU i 2005 på 2637 millioner euro, dvs. 160 euro pr. innbygger. Sverige gikk i 2005 med "underskudd" i sitt EU-regnskap med 867 millioner euro, dvs. over 100 euro pr. innbygger. Også andre land gir større nettobidrag pr. hode til sosial- og økonomisk utjevning i Europa.

En langt større andel av våre bidrag går til de nye medlemslandene enn det som er tilfelle for de andre nettobidragsyterne. Det er en villet politikk at Norge kanaliserer norske bidrag der de trengs mest. DNs lesere må merke seg at EØS-midlene ikke går via EU, noe som DN vet godt. Uttrykket "EU-kassa" er derfor misvisende.

DN skriver at "EU har forlangt 72 milliarder euro" i forbindelse med utvidelsesforhandlingene. Denne brøleren får vi skrive på kontoen for tastefeil. Det rette tallet for EUs første forhandlingsutspill er 71,1 million Euro. Regjeringen vil sikre norske posisjoner og utnytte vår stilling innenfor EØS. Det er en ambisjon som gjelder for alt arbeid i forhold til EU, også i disse forhandlingene. Det er ikke direkte kobling mellom resultatet av EØS-forhandlingene og vurderingen av om regjeringens europapolitikk lykkes. Det er neppe så enkelt at et forhandlingsresultatet vil vise om denne ambisjonen har lykkes.

Men DN har rett i en ting: saken står høyt på min dagsorden. Det blir harde forhandlinger og vi er godt rustet og klare, sammen med våre EFTA – EØS partnere, til dyst.

(Stod på trykk i DN 5.10.06)