Historisk arkiv

EU-delegasjonen dobler miljøsatsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs arbeid på miljøområdet er rett og slett for stort for ett menneske. Fra og med denne uken har EU-delegasjonen to faste miljøråder.

Knut Kroepelien fra Bergen og Henrik H. Eriksen fra Oslo er EU-delegasjonens miljøråder. Foto: Anders Berg-Hansen

Siden august har Henrik H. Eriksen vært delegasjonens miljøråd, med god hjelp fra praktikant Mads Skogen. Den massive klima- og energipakken har tatt mesteparten av høsten. Men det er på ingen måte ventet at EUs miljøarbeid vil avta i årene som kommer, og derfor har EU-delegasjonen nå styrket sin dekning av miljøpolitikken. Mandag startet Knut Kroepelien som miljøråd nummer to.

Både Eriksen og Kroepelien har ti års erfaring fra Miljøverndepartementet, hvor de en periode var kolleger i forurensningsavdelingen.

– Jeg jobbet mye med internasjonale spørsmål, blant annet med REACH-forordningen i EU, globale konvensjoner og FN-fora om miljøgifter og farlig avfall, forteller Eriksen.

Kroepelien jobbet blant annet med avfallstransport, miljøinformasjon samt hav- og miljøspørsmål. Men også han har jobbet med internasjonale problemstillinger, blant annet med Basel-konvensjonen og som leder av OSPAR-kommisjonen, som skal sikre beskyttelse av det marine miljøet i det nordøstlige Atlanterhavet.

Kroepelien har dessuten hatt et Brussel-opphold før: fra 2001 til 2004 var han nasjonal ekspert i Generaldirektoratet for helse og forbrukerbeskyttelse (DG SANCO).

EU viktigst
Selv om FN-konvensjoner dekker mye av det globale miljøarbeidet, mener de to rådene at EU-regelverket har større betydning for Norge.

– EU-regelverket blir gjort gjeldende gjennom EØS-avtalen. EUs miljøregelverk er også mer utviklet. Men for det globale miljøet er det veldig viktig å få med land utenfor Europa, presiserer Kroepelien.

Miljøduoen påpeker at i verdenssammenheng er ikke Europa en klimaversting. Men europeernes økologiske fotavtrykk er likevel fortsatt blant klodens største.

Ettersom EUs miljøpolitiske arbeid i det siste har vært fokusert på klima- og energipakken, vil den nye miljøråden avlaste Eriksen med andre oppgaver.

– For EU-delegasjonen er en viktig grunn til å ha to råder på miljøområdet å åpne muligheten for å kunne jobbe med mer enn klima, forklarer Eriksen, som nå vil ha ansvar for klima og kjemikalier.

Kroepeliens områder er blant annet industriutslipp, biologisk mangfold, marint miljø og kulturminner.

Bra med klimafokus
Miljørådene er fornøyd med den aksellererte satsingen på klima i EU, og i verden generelt.

– Det er bra med klimafokus. Men hvis ikke arbeidet gir resultater, er det ikke bra. Da vil offentligheten føle at systemet svikter. Undersøkelser viser at befolkningen forventer at EU skal gjøre mer på klimaområdet, sier Eriksen.

Etter drøye tre måneder i jobben konstaterer han at hverdagen har vært akkurat så travel som han antok på forhånd.

– Men arbeidet er veldig variert, og jeg er positivt overrasket over hvor godt samarbeid vi har på EU-delegasjonen. Alle deler informasjon, og med dyktige folk blir det en veldig spennende arbeidssituasjon.

Kroepelien, som nettopp har ankommet Brussel, forventer at det vil bli interessant å se de miljøpolitiske sakene i en større sammenheng.

– Det vil bli lettere å se de enkelte sakene i et større, utenrikspolitisk perspektiv. For eksempel har de et bredere syn på Arktis-politikken her enn hjemme i departementet.