Historisk arkiv

EØS/EFTA-kommentarer til Grønnboken om energi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

&nbsp;<br />Det er fortsatt rom for forbedringer i videreføringen av det indre energimarkedet. Det sier EØS/EFTA-landene i kommentaren til EUs Grønnbok om energi.


Generelle norske kommentarer til Grønnboken ble overlevert EUs energikommissær Andris Piebalgs av ambassadør Oda Helen Sletnes den 22. september. Kommentarene kan du lese her.
 
Samtidig ble de felles kommentarene EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein oversendt Kommisjonen. Disse kommentarene går spesifikt på de deler av Grønnboken som er av relevans for EØS-samarbeidet på området, og som kan danne grunnlag for ny EU-lovgivning, politikkutforming og programaktiviteter. EØS/EFTA-kommentarene kommer i tillegg til de nasjonale kommentarene fra de tre landene.
 
EØS/EFTA-landene uttaler blant annet at det fortsatt er rom for forbedringer i videreføringen av det indre energimarkedet som disse landene er fullt integrert i gjennom EØS-avtalen. De støtter Grønnbokens grunnholdning om at det fortsatt skal være opp til det enkelte medlemsland å bestemme hvilke energiformer man ønsker å satse på.

EFTA-EØS-landene peker på energisektoren som nøkkelsektor for å dempe klimaendringer. Satsing på energieffektivitet, fornybar energi, og lagring og tilbakeføring av CO2 står i fremste rekke. Kommentarene fokuserer også på betydningen av forskning og innovasjon, og EØS/EFTA-landenes interesse og muligheter for å delta i utformingen av prosjekter og tiltak i videre utvikling på disse områder.
 
Les kommentarene fra EØS/EFTA-landene her.