Historisk arkiv

Selger fisk som aldri før

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Hver eneste dag serveres det 27 millioner middager med norsk fisk rundt om i verden, og ingen steder spiser folk mer norsk fisk enn i EU, sier fiskeriråd Geir Evensen ved EU-delegasjonen. Eksporten av norsk sjømat var i fjor høyere enn noen gang, ifølge tall fra Eksportutvalget for fisk.

Frankrike er også i år største importør av norsk sjømat, men Russland følger hakk i hæl på tross av at landet har visse restriksjoner på importen. Både Frankrike og Russland importerte norsk sjømat til en verdi av over 3,8 milliarder kroner. For Frankrike er dette samme nivå som året før, mens eksporten til Russland har økt med nesten 600 millioner kroner og var tilbake på 2005-nivå.

63 prosent av den norske sjømateksporten går til EU, mens 10 prosent går til Russland. – Dette viser Norges unike posisjon som leverandør av sjømat til kvalitetsbevisste forbrukere i våre nærområder, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk (EFF).

Det er all grunn til å tro at også 2008 vil bli et rekordår for eksport av norsk sjømat, ifølge fiskeriråd Geir Evensen ved EU-delegasjonen. Foto: EFF.

Marked i særklasse
EU er Norges suverent viktigste marked for sjømat, men hvis man går tilbake noen år var trenden enda sterkere. – I 1992 gikk 77 prosent av den norske sjømateksporten til EU, som den gang bare hadde 12 medlemsland, sier fiskeriråd Geir Evensen ved EU-delegasjonen. Han understreker at en slik situasjon innebærer en meget stor avhengighet, og at økningen i eksporten til andre markeder derfor er positiv.

10 av de 15 landene som i fjor handlet sjømat for over 1 milliard kroner fra Norge, er EU-land. Bak Frankrike og Russland følger Danmark, Storbritannia og Portugal. Eksporten til EU økte i 2007 med 360 millioner kroner. Samtidig er utviklingen veldig forskjellig i de ulike medlemslandene. Mens eksporten økte med 460 millioner kroner til Portugal og med 194 millioner til Nederland, gikk eksporten til Storbritannia tilbake med 128 millioner kroner.

Gode framtidsutsikter
Evensen har tro på ny eksportrekord også i 2008; - Framtidsutsiktene er gode. Sjømat er generelt i skuddet – markeder utenfor EU er i vekst. I 2008 vil forhåpentligvis også EUs tiltak mot norsk laks bli fjernet. Det er ikke veldig dristig å tro på ny rekord også i 2008, sier fiskeriråden. Han påpeker imidlertid at ordnede forhold på det russiske markedet vil være viktig, spesielt med tanke på avsetningen av den store økningen i sildekvoten.

I 2006 var verdien av eksporten fra oppdrettsnæringen for første gang større enn for tradisjonelt fiske. Dette gjentok seg i 2007, men de tradisjonelle fiskeriene økte mer enn havbruket i fjor. Lakseeksporten økte i 2007 med 129 000 tonn til 706 000 tonn. 509 000 tonn gikk til EU. Ved siden av laks, hadde torsk og sild et meget bra år i 2007. Eksportverdien på torsk økte med 745 millioner kroner, noe som utgjør halvparten av den totale veksten i norsk sjømateksport i 2007.

Rekeeksporten taperen
Taperen i 2007 var rekeeksporten som gikk ned med 144 millioner kroner. Dette skyldes mindre rekefiske på grunn av lavere lønnsomhet i næringen, ifølge fiskeriråd Paul Oma. Rekeeksporten hindret likevel ikke 2007 fra å bli et rekordår for den samlede sjømateksporten som økte med 1,5 milliarder til 37 milliarder kroner.