Historisk arkiv

Blir observatør i det europeiske energifellesskapet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge ble fredag tatt opp som observatører i ”det europeiske energifellesskapet” (European Energy Community). – Vi vil skape en juridisk base for våre relasjoner med nøkkelland for å styrke våre felles interesser, sa energikommissær Piebalgs.

Energifellesskapet har som hensikt å skape et større europeisk energimarked, og det trådte i kraft tidligere i år. Observatørstatus er første steg på veien mot medlemskap i fellesskapet, og energikommissæren understreket at fullt medlemskap tilbys.

- Vi ønsker at EU skal dele fordelene ved det indre energimarked, samt å underbygge vår forpliktelse til våre partnere og sikker energiforsyning, sa Piebalgs.

Smøla vindpark. Foto: Statkraft

Det europeiske energifellesskapet er etablert etter modell av det europeiske kull- og stålfellesskapet. Alle land som er fysisk koblet til det europeiske elektrisitets og gassnettverket og som er villige til å akseptere EUs regler for energimarkedet kan bli medlem. Alle EUs medlemsland, samt søkerlandene Romania og Bulgaria, og landene på Balkan er medlem i energifellesskapet. Tyrkia, Ukraina og Moldova ble tatt opp som observatører sammen med Norge fredag.