Historisk arkiv

EUs ambisiøse energiplaner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kutt i de russiske oljeleveransene setter igjen energispørsmål øverst på dagsorden. I morgen presenterer Kommisjonen den mest ambisiøse energipakken noensinne. Kjernen i pakken er den såkalte Strategic European Energy Review (SEER) som inneholder en handlingsplan for gjennomføringen av europeisk energipolitikk de neste tre årene. Det ventes en målsetning om å redusere CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020.


Energipakken som legges fram onsdag er Kommisjonens svar til det uformelle toppmøtet i Hampton Court i oktober 2005 hvor en europeisk energipolitikk ble etterlyst.

Energivisjoner
Strategien forsøker å etablere målsetninger for en europeisk energipolitikk, samt å skissere et slags veikart til hvordan man skal nå målsetningene. Dokumentet vil danne grunnlaget for en bred diskusjon om europeisk energipolitikk på toppmøtet i Berlin i mars. Kommisjonen håper at stats- og regjeringslederne der vil slutte seg til den foreslåtte handlingsplanen.

Høye energipriser, stor avhengighet av import, og usikkerhet rundt energiforsyningen, har ført til at EU nå ser på felles løsninger på energiutfordringene. I tillegg har klimaendringene gjort miljøelementet til en viktig del av problemstillingen.


Energi utgjør størstedelen av CO2-utslipp som igjen fører til klimaendringer. Kommisjonen ventes derfor å forslå 20 prosent reduksjon i CO2-utslipp innen 2020. Foto: Kommisjonen.

Delegasjonen informerer
Samtidig med strategien legges det fram en rekke rapporter som går i dybden på noen av de mest sentrale elementene innen energipolitikken. Det kommer blant annet rapporter om fornybar energi, det indre marked for gass og elektrisitet, og infrastruktur. I tillegg presenterer konkurransekommissær Nellie Kroes resultatene fra sektorundersøkelsen for energimarkedet som ble lansert i juni 2005.

Mer utfyllende rapporter om innholdet i energipakken vil legges ut på delegasjonens nettside i løpet av uken.