Historisk arkiv

Ny lovgivningspakke for gass og elektrisitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kommisjonen lanserte på en pressekonferanse 19. september den tredje pakken med lovgivning på det indre marked for gass og elektrisitet. Norge har i stor grad gjennomført samme regelverk som medlemslandene på energiområdet, noe som sannsynligvis også vil skje med den tredje pakken.

Barroso vektla to forslag i pakken i sin innledning. Dette var for det første unbundling; full eiermessig skille mellom produksjon og transmisjon som er Kommisjonens foretrukne alternativ. Barroso viste til at pakken også inneholder et alternativ til unbundling, nemlig en uavhengig systemoperatør, noe Kommisjonen mener vil føre til mer regulering enn ved eiermessig unbundling. Han presiserte at status quo ikke er et alternativ. For det andre vektla han artikkelen om eierskap til gassrør og elektrisitetsnett av selskaper fra tredjeland, der Kommisjonen krever at disse selskaper skal etterleve de samme regler som EU-selskaper, hva angår blant annet eiermessig unbundling. Kommisjonen kan også intervenere i slike saker, ifølge Barroso.

Piebalgs og Kroes delte gjenværende del av pakken mellom seg i pressekonferansen.

Energikommissær Piebalgs vektla følgende forslag:
1) Øke makten og uavhengigheten til den nasjonale regulatoren i medlemslandene. Nasjonale regulatorer bør heller enn departement være ansvarlige overfor Parlamentet.
2) Økt samarbeide mellom TSOs og regulatorer. Kommisjonen forslår opprettet et nettverk av systemoperatører for transmisjonsnett som skal utvikle felles system og samarbeide om investeringer på tvers av landegrenser.
3) Opprettelse av et byrå for samarbeid mellom nasjonale regulatorer som skal fremme energihandel på tvers av landegrenser. Byrået skal fremme synspunkt, men også ta beslutninger i tekniske spørsmål. I en presentasjon Piebalgs og Kroes ga senere på ettermiddagen, vektla han også forslaget om full eiermessig unbundling og lovhjemmelen som skal forhindre at selskaper fra tredjeland får kontroll over gassrør eller ledningsnett med mindre EU-kommisjonen og tredjeland blir enige om noe annet. 

Kroes tok i sine presentasjoner utgangspunkt i sektoranalysen av januar 2007 og gjentok resultatene fra undersøkelsen som viste at energimarkedet ikke fungerer så godt som det burde, blant annet fordi det er for stor grad av konsentrasjon og vertikal integrasjon hos energiselskaper i medlemsland (Tyskland og Frankrike ble nevnt), for liten handel med energi på tvers av medlemslandene, mangel på transparens i markedet og mangel på tillit til at prisene til storforbrukere er et resultat av konkurranse. Hun viste til flere eksempler der hun sammenliknet elektrisitetspriser i Tyskland og Storbritannia som var satt av vertikalt integrerte selskaper og selskaper som ikke var vertikalt integrerte. Kommisjonens undersøkelser viste at vertikalt integrerte selskaper systematisk hadde høyere priser enn selskaper som ikke var vertikalt integrerte. Kroes nevnte også eksplisitt flere av de sakene som konkurransemyndighetene har med energiselskaper i medlemsland. Hun nevnte også en samtale som hadde funnet sted med Gazprom tidligere på dagen, der selskapet hadde gitt uttrykk for at de så frem til å ha en dialog med Kommisjonen om eierskap i energiselskaper i EU.

Kommentar
"Gazprom-klausulen", som artikkelen om investeringer i EUs energiselskaper fra tredjeland har blitt kalt, fikk mye oppmerksomhet i spørsmålsrundene. Artikkel 7a i endringer i gassdirektivet lyder som følger: " 1. Without prejudice to the international obligations of the Community, transmission systems or transmission system operators shall not be controlled by a person or persons from third countries. 2. An agreement concluded with one or several countries to which the Community is a party may allow for a derogation from paragraph 1." Kommisjonen håper å få sluttbehandlet lovforslagene under Frankrikes formannskap høsten 2008.

EU-kommisjonens pakke med lovgivning på det indre marked for gass og elektrisitet, pressemelding fra Kommisjonen etc.