Historisk arkiv

Europeiske studenter i kø for EØS-stipend

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Stipendfond til nye EU-medlemmer har ført til dobling av antall utvekslingsstudenter til Norge fra enkelte europeiske land. Det kommende året ventes mer enn 400 studenter og lærere til Norge gjennom EØS-midler.

– Ordningen har vært godt mottatt i mottakerlandene, søkerresponsen har vært veldig god, sier Sigve S. Bjorstad til studentavisen Studvest.

Bjorstad er informasjonssjef i Financial Mechanism Office, sekretariatet for EØS-midlene.

Les hele saken på Studvest

Norge bidrar med over ti milliarder kroner i EØS-midler i perioden 2004 til 2009, mesteparten til de 12 nye medlemslandene i EU siden 2004. En del av midlene går til stipendfond som skal oppmuntre til utveksling og samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner.

Polen, landet som mottar mest EØS-midler fra Norge, sender også flest studenter gjennom ordningen. Neste år ventes godt over 200 polske studenter og lærere til norske utdanningsinstitusjoner.

Dobling i søkertall
Tsjekkia og Ungarn er landene hvor utvekslingen øker sterkest. Etter at EØS-stipendene ble tilgjengelige, har antall utvekslingsstudenter fra de to landene til Norge blitt doblet. Ifølge informasjonssjef Bjorstad innvilges halvparten av de tsjekkiske søknadene.

– Interessen er altså dobbelt så stor som tilbudet, sier Bjorstad.

Så langt er det etablert stipendfond i Latvia, Polen, Portugal, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn. Nye fond planlegges i Bulgaria, Hellas, Romania, Slovenia og Spania.

Hovedformålet med EØS-midlene er sosial og økonomisk utjevning i Europa.

Lokket av A-ha
Tsjekkiske Zuzana Machakova er blant de heldige mottagerne av EØS-stipendet. Hun skal studere norsk historie og kultur, samt digitale medier ved Universitetet i Bergen. 21-åringen forteller at hun ble lokket til Norge av popgruppen A-ha. Siden Morten Harket & co. vekket interessen hennes som 15-åring, har hun vært opptatt av norsk historie og kultur.

– Det ble naturlig for meg å velge Norge. I tillegg var det et godt økonomisk tilbud, sier Machakova, som kom til Bergen med en studievenn fra Tsjekkia.

Blant studentene som kommer til Norge gjennom EØS-midler er Universitetet i Oslo det mest populære studiestedet. Deretter følger NTNU i Trondheim og Universitetet i Bergen.