Historisk arkiv

Erasmus forandret Sigves liv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Sigve Dyrnes (28) fra Kristiansund er en av nesten 15 000 norske studenter som siden 1992 har studert et halvår i et annet europeisk land. Oppholdet i Ungarn forandret mye for Dyrnes. Han fikk ”Erasmus-kjæreste”, fortsatte utdannelsen utenlands, og endte til slutt opp med belgisk samboer og internasjonal karriere.


Det var høsten 2002 at Sigve Dyrnes tok et opphold fra siviløkonomstudiene ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen for å ta et utvekslingssemester i Budapest. Der møtte han den belgiske Erasmus-studenten Inne Olders som han nå har vært samboer med i over to år. I disse dager markerer EU at utvekslingsprogrammet Erasmus har eksistert i 20 år.

Et vendepunkt
- De månedene som tilbringes utenlands er et vendepunkt i livet til tusenvis av enkeltmennesker. 80 prosent av Erasmus-deltakerne er den første i sin familie som studerer utenlands, sier utdanningskommissær Jan Figel.

Begge disse påstandene bekreftes av Sigve Dyrnes. Mulighetene for å studere utenlands var ikke de samme for foreldregenerasjonen som for dagens unge. – Utenlandsoppholdet ga dessuten mersmak, forteller Dyrnes. Etter å ha fullført siviløkonomstudiene ved NHH bestemte han seg for å ta en mastergrad i internasjonal finans sammen med en venn han ble kjent med i Budapest. Dermed fortsatte studiene i Frankrike og Storbritannia før den nyutdannede økonomen fant ut at det var på tide å oppsøke Inne Olders, som han altså ble kjent med i Ungarn. De to bor nå sammen i Belgia, hvor Dyrnes de siste par årene har jobbet i Bank of New York.


Med en siviløkonomgrad fra NHH og en internasjonal master i finans fant Sigve Dyrnes fort jobb i Brussel. Foto: Frode Dal Fjeldavli.

Stadig mer populært
EUs toppolitikere deltar denne uken på bursdagsfeiringen for Erasmus. Antallet Erasmus-studenter har økt kraftig fra de vel 3000 som deltok det første året i 1987 til de mer enn 150 000 som nå deltar hvert år. Til sammen har nesten 1,5 millioner europeiske studenter deltatt på utveksling i et annet land gjennom Erasmus-programmet. Norge har vært med i programmet siden 1992.

Erasmus har blitt stadig mer populært i Norge og utreisende studenter fra Norge har økt med over 10 prosent i året de siste årene. Studieåret 2005/06 reiste 1 412 norske studenter på Erasmus-utveksling. Det er enda mer populært å komme til Norge. Tallene for siste år er ikke klare enda, men i 2004/05 tok norske universitet imot 1 841 Erasmus-studenter.

Kultfenomen
- Erasmus har utviklet seg utover å være bare et utdanningsprogram. Det gir mange europeiske universitetsstudenter anledning til å leve i et annet land for første gang, og det har fått status som et sosialt eller kulturelt fenomen. Det sier kommisjonspresident José Manuel Barroso i forbindelse med jubileet.

De mest aktive universitetene både når det gjelder å sende og motta Erasmus-studenter finner man i Sør-Europa. Universitetet i Lund i Sverige er det eneste nordeuropeiske som er blant de 20 mest populære universitetene for Erasmus-studenter. Spesielt utmerker Spania seg med de mest aktive Erasmus-universitetene. Kanskje kan det ha sammenheng med filmen "L’Auberge espagnole", eller "Adresse Barcelona" som den heter på norsk. Den franske filmen fra 2002 om de 7 Erasmus-studentene som bor i kollektiv sammen i Barcelona har blitt en klassiker blant tidligere Erasmus-studenter. Filmen viser alt fra de byråkratiske problemene til språkforvirringen og kulturforskjellene man støter på i løpet av et utvekslingsopphold. Men først og fremst viser den fellesskapet og vennskapene som oppstår når ungdom fra hele Europa møtes.


De sterkeste vennskapsbåndene under studentutvekslingen oppstår ofte i bokollektivet. Foto fra filmen l'Auberge espagnole.

- Utvekslingen var rett og slett en fantastisk tid, sier Sigve Dyrnes. Selv om han etter utvekslingen fikk en europeisk utdannelse og europeisk karriere, så er det menneskene han ble kjent med som er det viktigste. En av dem er han i ferd med å flytte inn i ny leilighet sammen med, de andre treffer han igjen til sommeren på gjenforening i Budapest.