Historisk arkiv

Norge lever opp til EU-målsetningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EFTAs overvåkningsorgan (ESA) publiserte i dag den halvårlige oversikten over hvor raskt EU- og EØS-landene gjennomfører direktiver. I Norge går andelen direktiver som ikke er gjennomført innen tidsfristen marginalt ned fra 0,6 til 0,7 prosent. Det er fortsatt godt innenfor EUs målsetning om maks 1,5 prosent.


Norge har de siste årene vært høyt oppe på ESAs oversikt. En rekke EU-land har også blitt mer påpasselig med å gjennomføre direktivene i tide, dermed rykker Norge ned fra 2. til 7. plass på listen til tross for at andelen direktiver som Norge ikke har gjennomført er relativt stabil.

Viktig tidsfrist
Korrekt gjennomføring av direktiver innen tidsfristen er viktig for norske bedrifters konkurransesituasjon og for å sikre rettighetene for nordmenn som reiser, bor, studerer eller arbeider i EØS-området. Norge har tolv direktiver som ikke er gjennomført i tide, og bare ett av dem ligger mer enn ett år etter fristen.

Best i EFTA-klassen
ESAs liste over EFTA-EØS-landene presenteres samtidig som Kommisjonen legger fram oversikten over EU-landenes etterskudd i gjennomføring. Danmark troner øverst på listen, som de også gjorde for seks måneder siden. Deretter følger de nye medlemslandene Litauen, Latvia og Slovakia foran Finland, Storbritannia og Norge hvor 0,7 prosent av direktivene ligger bak skjema.

Blant EØS/EFTA-landene er Norge klart best. Island har redusert sitt etterskudd slik at de nå akkurat oppnår 1,5 prosent-målet. Forbedringen blant EU-landene gjør at Island likevel faller fra 17. til 21. plass på rangeringen. Liechtenstein har et etterskudd på 1,9 prosent, og er dermed det eneste av EFTA/EØS-landene som ikke lever opp til målsetningen.

Eksterne lenker