Historisk arkiv

EU-medalje til norsk offiser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Major Lasse Farsund ble i går&nbsp;tildelt ESDP-medaljen for sin innsats i EUs støtteoperasjon i Sudan. EU støttet den Afrikanske Unions (AU) overvåkningsstyrker i Sudan, og Farsund er eneste norske offiser som har deltatt i operasjonen. Fra Addis Abeba har han bidratt til å koordinere luftbroen for rotasjon av AU-tropper i Darfur-regionen. </p>

ESDP er EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk, og EU har gjennomført 15 sivile og militære misjoner og operasjoner siden ESDP ble erklært operativt i 2003.

Operasjonen i Sudan har pågått siden 2004, og har som mål å støtte den Afrikanske Unions bestrebelser på å skape stabilitet i Darfur-regionen. Samarbeidet dreide seg i starten om å få til en fredsavtale mellom partene i regionen og våpenhvilen mellom dem, men er etter hvert blitt utvidet.

EUs oppgaver er i dag både militære og sivile, og dekker logistikk, materiell og planleggingsstøtte, militære observatører, opptrening av afrikanske tropper, sivile politistyrker og strategisk transport. Arbeidet koordineres av EUs spesialutsending for Darfur.


Fra medaljeutdelingen i Brussel torsdag 18. januar, der Lasse Farsund ble dekorert med ESDP-medaljen. (Foto: The Council of the European Union.)

Den høytidelige overrekkelsen fant sted i nærvær av ambassadører og militærrepresentanter fra EU-land og Norge. Lasse Farsund er utdannet lastemester på transportfly og har lang erfaring både som flygende mannskap under internasjonale oppdrag og observatør i konfliktområder.

Han tjenestegjør idag i European Airlift Centre, det europeiske senteret for koordinering av militære transportbehov i Eindhoven i Nederland.

Major Farsund har bakgrunn fra 335.-skvadronene på Gardermoen og har også vært forbundssekretær i Norges Offisersforbund. Tidligere har han blant annet tjenestegjort som observatør i UNPROFOR (93-94) og UNTSO (98-99).

(19. januar 2007)