Historisk arkiv

Høring om samarbeidet mellom EU og Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Har du tanker om forholdet mellom Afrika og Europa, om markedsadgangen for afrikanske land eller om hvordan EUs utviklingspolitikk i Afrika burde være? I februar inviterer EU og AU alle interesserte til å si sin mening. <br />


Det første toppmøtet mellom EU og Afrika på mange år vil etter planen finne sted høsten 2007 i Lisboa. På toppmøtet vil de europeiske og de afrikanske statslederne vedta en felles strategi for det afrikanske kontinentet. Hensikten med strategien er å vise at europeere og afrikanere har én og samme politiske visjon og at deres samarbeid er basert på gjensidig respekt, felles interesser og eierskapsprinsippet. EU og Den afrikanske union (AU) ønsker at det skapes en offentlig debatt om forholdet mellom Europa og Afrika i forkant av toppmøtet. Derfor inviterer de i fellesskap til en høring der alle interesserte kan si sin mening om hvordan en felles Afrika-strategi bør se ut.

Det vil bli avholdt ulike arrangementer for frivillige organisasjoner i perioden fram mot toppmøtet, blant annet et seminar i Kongo og et annet i Bonn i Tyskland. I februar/mars vil det dessuten altså være mulig for alle og enhver å sende inn sine synspunkter elektronisk til en egen internettside som er opprettet spesielt for høringen. På internettsiden er det lagt ut 5 dokumenter om ulike tema som det ønskes kommentarer til:

- det politiske rammeverket
- fred og sikkerhet
- styresett, demokrati og menneskerettigheter
- handel og regional integrasjon
- utviklingsspørsmål.

Det vil deretter bli utarbeidet en rapport som overleveres til Europakommisjonen og AU-kommisjonen i slutten av mars om de innspillene som er kommet inn. The European Centre for Development Policy Management (ECDPM), basert i Maastricht i Nederland, er hentet inn som uavhengig tilrettelegger for høringen.

For mer informasjon se lenke til høyre på denne siden.