Historisk arkiv

Starter gjennomgang av EUs budsjett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Da EU-institusjonene omsider ble enige om langtidsbudsjettet for 2007-2013 ble også Kommisjonen oppfordret til å ta en grundig gjennomgang både av hvordan EU finansieres og hvordan budsjettet brukes. Forrige uke startet dette arbeidet.


EUs langtidsbudsjett (Finansielle perspektiver 2007-13) ble meislet ut etter harde og langdryge forhandlinger, først mellom medlemslandene og deretter mellom Rådet og Europaparlamentet. I den endelige avtalen mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen i mai 2006 ble Kommisjonen oppfordret til ”å foreta en fullstendig, vidtgående gjennomgang av EUs utgifter, herunder den felles landbrukspolitikken og inntektene, herunder Storbritannias rabattordning, og avlegge rapport i 2008-2009.”

Kommisjonen startet dette arbeidet 12. september ved å presentere et høringsnotat for å innhente synspunkter generelt og på en rekke spesifiserte problemstillinger fra alle involverte på europeisk, nasjonalt, regional og lokalt nivå. Fristen for kommentarer er satt til 15. april 2008.

Kommisjonens prinsipielle vurderinger, som planlegges lagt frem rundt årsskiftet 2008/09, vil deretter bli gjenstand for en grunnleggende debatt i EU-institusjonene og medlemslandene. På dette grunnlag vil Kommisjonen i 2011 fremme forslag til EUs langtidsbudsjett for perioden etter 2013.