Historisk arkiv

EU-topper til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge er et populært reisemål dette halvåret. Om lag en fjerdedel av EUs 27 kommissærer er ventet til Norge før sommeren. Først ut er energikommissær Andris Piebalgs (bildet) som deltar på energikonferansen på Sanderstølen 2. februar.


- Besøk til Norge fra Brussel er en god anledning for oss å sette norske saker på dagsorden i møte med EU-kommissærer, sier ambassadør Oda Helen Sletnes. Den tette dialogen på høyt politisk nivå mellom Norge og Kommisjonen er et godt eksempel det brede samarbeidet vi har med EU, sier Sletnes. 

Energi og klima
Latvieren Andris Piebalgs har en viktig portefølje i Kommisjonen, som nylig la fram forslag om omfattende endringer i energipolitikken. Piebalgs har vært flere ganger i Norge, og 2. februar deltar han på energikonferansen på Sanderstølen Høyfjellshotell. Den tradisjonsrike konferansen samler deltakere fra store deler av olje- og energibransjen og fra myndighetene. På Sanderstølen vil Piebalgs også ha samtaler med olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.


Energikommissær Piebalgs la sammen med kommisjonspresident Barroso fram den såkalte energipakken 10. januar i år. Foto: Kommisjonen

Energi og klima står også i sentrum når handelskommissær Peter Mandelson kommer til Norge 9. februar for å delta på et seminar i regi av Kommisjonens delegasjon til Norge og NHO. Mandelson skal i tillegg møte både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Skal se på matproduksjon ”oppunder iskanten”
I mai/juni blir det flere besøk til Norge. Helsekommissær Markos Kyprianou er invitert til Vesterålen og Lofoten 4. og 5. juni. Den kypriotiske kommissæren er invitert av de tre matministrene i Norge – landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad, samt fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Hensikten med besøket er å vise fram noe av det ypperste Norge kan by på innen matproduksjon ”oppunder iskanten”. Han vil få anledning til å se både fisk- og landbruksproduksjon i praksis, både i primærleddet og i videreforedling, og det vil bli gitt orienteringer om hvordan Mattilsynet og matreformen fungerer over hele landet, opplyser LMD.

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga er vert når kommissær for regionalpolitikken, Danuta Hübner, kommer til Norge i slutten av juni. Hun skal besøke Lofoten og Tromsø.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har invitert forskningskommissær Janez Potocnik, og dette besøket vil trolig finne sted i sommer.