Historisk arkiv

Slovenia får euro

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

1. januar 2007 innførte Slovenia – som trettende land - euro som valuta. Den tidligere valutaen, tolar, fases ut som betalingsmiddel etter 14 dager. En stort flertall av landets innbyggere er positive til euroen. Hvorvidt overgangen til euro medfører ekstraordinær prisøkning, som et flertall av befolkningen frykter, gjenstår imidlertid å se. På de slovenske euromyntene er for første gang Norge med på kartet.


Basert på anbefalinger fra Europakommisjonen og Den europeiske sentralbanken vedtok EUs finansministere i Rådet (Ecofin) 11. juli 2006 at Slovenia kunne innføre euro som nasjonal valuta fra 1.1.2007. Saken hadde da også vært forelagt Europaparlamentet og vært drøftet av stats- og regjeringssjefene i et særskilt rådsmøte i tilknytning til Det europeiske råd 15.-16. juni.

Foto: evro.si
Med sine to millioner innbyggere er Slovenia euroområdets nest minste land. Landets bruttonasjonalprodukt (BNP) svarer om lag til ½ prosent av euroområdets samlede BNP.

Big bang
Innføringen av euro skjer ved såkalt ”big bang” ved at sedler og mynt ble tilgjengelige samtidig med at euroen ble tatt i bruk som landets valuta (dvs. uten overgangsperiode som de øvrige tolv eurolandene hadde). Perioden med både euro og nasjonale penger skal kun være 14 dager. Dagen etter vil tolar forsvinne som betalingsmiddel. Perioden med angivelse av to prissett på regninger og lignende er 1.3.2006-30.6.2007. Gratis omveksling av nasjonale mynter og sedler kan skje i kommersielle banker til 1. mars 2007. Sentralbanken vil gjøre det samme for mynter til 2016 og i en ikke-tidsbegrenset perioder for sedler.

Norge med på kartet
Slovenia blir det første landene til å prege euromynter med den nye fellessiden for myntene fra 10 eurocent til 2 euro. Kartet på fellessiden av myntene omfatter dermed hele Europa (inklusive Norge), og ikke bare de 15 opprinnelige EU-landene som tidligere.

De fleste av de øvrige eurolandene bytter sine mynter i løpet av 2007. Siste frist for å gå over til ny fellesside er ved utgangen av 2008.

Foto: Evro.si
Den praktiske gjennomføringen, som har vært nøye planlagt har så langt gått uten problemer, og innføringen av den nye valutaen ble behørig markert nyttårsaften. 

Eksterne lenker