Historisk arkiv

Europastrategi for matområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Som en oppfølging til Europameldingen har Matdepartementene laget en felles Europastrategi på matområdet.

Strategien er et samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet og tar for seg de politisk prioriterte sakene som hører inn under EØS-avtalen.

Femten saker er pekt ut som viktige, blant annet merking av mat og revisjon av regelverket om hygiene og kontroll, samt saker innen dyrevelferd og næringsmiddeltrygghet.

Europastrategien skisserer mål og strategier for hvordan målene kan nås; hovedstrategien er å sikre påvirkning gjennom medvirkning tidligst mulig i prosessene.

Strategien oppfyller Europameldingens ambisjon om tydelige og tidlige politiske prioriteringer, økt åpenhet og konkret oppfølging.

Dokumentet er et vedlegg til Matdepartementenes plan for det internasjonale arbeidet på området og er delt inn i to hoveddeler; én del omhandler saker som er under utvikling i EU, mens den andre fremstiller regelverk vedtatt av EU som skal innlemmes i EØS-avtalen.

Det understrekes i strategiens innledning at oppfølgingen av den vil kreve et nært samarbeid mellom berørte departementer, Mattilsynet og EU-delegasjonen. Rutinene for samarbeidet er omtalt i Matdepartementenes plan for det internasjonale arbeidet.

Strategien skal oppdateres to ganger i året.

Europastrategier fra samtlige departement vil bli publisert på Europaportalen i løpet av året.

LES EUROPASTRATEGIEN FOR MATOMRÅDET HER.