Historisk arkiv

Kristin Halvorsen i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Finansministeren var tirsdag i Brussel i anledning uformelt Ecofin EFTA-møte. Tema var klima og energi, og Kristin Halvorsen hadde også møter med kommissærene Almunia og Kovacs om Statens Pensjonsfond – Utland.

Daværende finansminister i Storbritannia Gordon Brown foreslo på fjorårets uformelle Ecofin-møte at finansministrene i Europa burde engasjere seg mer i arbeidet med klimapolitikk, og at samarbeidet mellom finansministrene i EFTA og EU burde styrkes på området. 

Tirsdag formiddag møtte Kristin Halvorsen finansministrene fra disse landene for å drøfte hvordan dette kan følges opp i praksis.

Men det felles Ecofin EFTA-møtet var slett ikke det eneste på finansministerens agenda under oppholdet i et høstgrått Brussel; det etterfulgtes av møte med kommissær for økonomisk politikk og finansielle spørsmål, spanske Joaquín Almunia.

Temaer her var Statens pensjonsfond – Utland og debatten rundt Sovereign Wealth Funds, Lisboa-strategien, CO2-fangst og –lagring samt statlig finansieringsordning. Den internasjonale debatten har avslørt en viss skepsis overfor store statlige investeringsfond – såkalte Sovereign Wealth Funds (SWF). Det har blant annet kommet krav fra IMF og OECD om nærmere kjøreregler for fondenes investeringsvirksomhet og vertslandenes politikk. Flere er bekymret for mulige negative virkninger på internasjonale finansmarkeder.

- Møtet mellom Finansministeren og kommissær Almunia dreide seg i hovedsak om spørsmål knyttet til den pågående diskusjonen om SWF. Almunia var meget interessert i styringen og forvaltningen av Statens pensjonsfond - Utland, som et ledd i Kommisjonens arbeid med å meisle ut en felles EU-holdning til investeringer fra store statlige fond. Finansministeren benyttet også anledningen til å ta opp spørsmålet om statsstøtte til norske prosjekter for fangst og lagring av CO2, sier finansråd Bjarne Stakkestad, som også var tilstede.

Finansministerens møte med Almunia fant sted i Rådsbygningen, Justus Lipsius. Etter dette holdt Kristin Halvorsen foredrag om Statens Pensjonsfond – Utland i et internasjonalt perspektiv. Foredraget på Silken Berlaymont Hotell hadde mer enn 70 påmeldte fra Brussel-miljøet. Les mer om presentasjonen her.

Finansministeren avsluttet dagen i Brussel med et møte EUs kommissær for skatt og toll, László Kovács. Sparedirektivet, rederiskatten og miljøavgifter og skatter var blant samtaleemnene mellom de to.