Historisk arkiv

Norsk fiskeripolitikk til etterfølgelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs ”riksrevisjon”, ECA, har lagt frem en rapport om EUs felles fiskeripolitikk. Vurderingen av medlemslandene er ikke spesielt oppløftende - Norge, derimot, trekkes frem som et eksempel til etterfølgelse.

Rapporten fra European Court of Auditors (ECA) tar for seg kontroll, inspeksjon og sanksjoner i forbindelse med forvaltningsregelverket for EUs fiskeriressurser.

Følgende vurderes:
- Hvorvidt systemet med totalkvote (total allowable catch, TAC) for å begrense fangstene fungerer
- Om det eksisterer fullstendige og troverdige fangstdata
- Om man har på plass effektive inspeksjons- og håndhevelsesrutiner som er nødvendige for å lykkes med den felles fiskeripolitikken

ECA fant store svakheter på alle områdene og konkluderte med at det setter EUs kvotebaserte fiskeriforvaltning på spill.

Kommisjonen sier seg enig i ECAs konklusjoner - og sier at resultatene støtter opp under posisjonen om at reformen av fiskeripolitikk fra 2002 ikke har fungert på områdene rapporten tar for seg.

- Flesteparten av ECAs funn stemmer overens med våre egne analyser. Kommisjonen vil nå jobbe med medlemslandene i Rådet og alle involverte parter og bygge et velfungerende kontrollrammeverk for fiskeripolitikken, sa Joe Borg, kommissær for fiskeri og maritim politikk.

Norge trekkes i rapporten frem som et land med prosedyrer, som blant annet kontrollerer salgsoperasjoner strengere enn EU-landene. Utkast av fisk, som ikke er lov i Norge, er dessuten ifølge ECA et stort problem i EU.

Rapporten er skrevet på grunnlag av undersøkelser i Kommisjonen og seks medlemsland (Danmark, Spania, Nederland, Italia, Frankrike og Storbritannia).

LES RAPPORT FRA FISKERIRÅD OMA HER.