Historisk arkiv

Styrket latvisk kriminalomsorg med EØS-midlene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Gjennom Europarådet innledet den norske kriminalomsorgen allerede på 1990-tallet et tett samarbeid med Latvia om reformer i det latviske fengselsvesenet. I dag videreføres det norsk-latviske samarbeidet ved hjelp av EØS-midlene.<br />

Et drøyt tiår etter at Latvia erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen ble det baltiske landet ønsket velkommen som EU-medlem i 2004. I årene etter unionsmedlemskap opplevde Latvia en eksplosiv økonomisk vekst, men landet sliter forstsatt med store økonomiske og sosiale forskjeller, og er nå hardt rammet av den internasjonale finanskrisen. Ifølge Eurobarometer er Latvia det europeiske landet der forskjellene mellom fattig og rik er størst, og samtidig øker raskest. EØS-midlene har som mål å bidra til reduserte sosiale og økonomiske ulikheter i Europa, og Norge bidrar totalt med rundt 450 millioner kroner i støtte til Latvia.

Felles innsats for latviske fengsler
Latvia har slitt med reformer i fengselsvesenet, og en rekke latviske fengsel er fortsatt i svært dårlig stand. Det norsk-baltiske fengselssamarbeidet som ble opprettet gjennom Europarådet på midten av 1990-tallet la allerede den gangen til rette for et nært samarbeid mellom Norge og Latvia innen fengselssektoren. Gjennom EØS-midlene åpnet det seg senere nye muligheter til å fortsette dette samarbeidet.

Så langt støtter Norge hele 14 Schengen-prosjekter til en verdi av nærmere 80 millioner kroner i Latvia. Prosjektene rommer samarbeid med Norge innen kapasitetsbygging, opprustning av ungdomsfengsel, forebyggende tiltak mot ungdomskriminalitet, tiltak for å gjøre innsatte bedre rustet for livet etter endt soning, samt styrket opplæring og forsking knyttet til kriminalsektoren.

Norge støtter også en rekke tiltak for å bekjempe organisert kriminalitet i Latvia. Som EU-medlem og deltaker i det europeiske Schengen-samarbeidet har Latvia i dag store behov for å styrke kapasitet og kompetanse innen politi- og rettsteknikk. Ett av prosjektene som støttes av EØS-midlene finner sted i Riga, og har som hensikt å øke kapasitet og kompetanse ved Latvias kriminaltekniske laboratorium.

Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til å bedre standarden i latviske fengsler. Foto: NMFA.

Prosjektfokus: Forbedring av fengselsstandarder i Latvia
Ved Cēsu ungdomsfengsel i Latvias Vidzeme region bygges det nå en ny varetektsenhet med støtte fra EØS-midlene. Hittil har unge varetektsinnsatte blitt plassert i svært nedslitte celler, i bygninger som stammer fra midten av 1800-tallet. Med støtte fra EØS-midlene skal en ny varetektsenhet bygges, i samsvar med moderne standarder og kvalitetskrav. Den nye varetektsenheten skal også huse en rekke omskoleringstiltak for de innsatte, som er i alderen 14-21 år. Prosjektet er et pilotprosjekt innen utbedring av fengselsstandarder i Latvia, og utføres i samarbeid med fengselsmyndigheter i Estland og Norge.

Dette er artikkel nr. 16 i en serie om EØS-midlene. Les mer om EØS-midlene og støtten til Latvia her