Historisk arkiv

Forberedelsen til norsk deltakelse i EUs forskningsprogram går sin gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Selv om forhandlingene om utvidelsen av EØS-området til også å omfatte Romania og Bulgaria ikke er sluttført og EU-siden inntil videre ikke vil gjøre vedtak i EØS-komiteen om innlemmelse av nye rettsakter og programmer, fortsetter forberedelsene til norsk deltakelse i EUs 7. rammeprogram (FP7).

I januar oversendte Norge, Island og Liechtenstein utkast til EØS-komitebeslutning til Kommisjonen om deltakelse i FP7. Utkastet diskuteres for tiden av Kommisjonens ulike tjenester. Kommisjonen vil deretter presentere et formelt forslag – på alle EUs 23 offisielle språk - overfor Rådet.

Samtidig vil regjeringen med det første fremme en proposisjon overfor Stortinget om norsk FP7-deltakelse. Normalt skjer dette i etterkant av EØS-komiteens beslutning, men for EU-programmene gjøres det et unntak fordi programmene allerede er kommet i gang mens EØS-organene behandler dem, og det gjelder å ikke tape tid.

For FP7 er det ventet at EØS-komiteen vil kunne ta en beslutning om innlemmelse i EØS-avtalen i møtet  27. april , men det er like sannsynlig at det blir neste møte, som etter planen skal finne sted 8. juni . Siden Stortinget sannsynligvis vil ha gitt sin tilslutning før dette, og lignende klareringer vil ha blitt gjort i Island og Liechtenstein, vil EØS-vedtaket tre i kraft umiddelbart. Dersom dette tidsskjemaet holder - og forhandlingene om Romana om Bulgaria  er avsluttet - vil Norge være sikret full deltakelse også i de første tildelingsrundene i FP7.

Kommisjonen har gjort det klart at den vil følge praksis fra tidligere rammeprogrammer, dvs. at prosjektsøknader med norske deltakere vil bli tatt i mot og evaluert på vanlig måte. Det er først når man kommer til prosjekutvelgelse at alt det legale må være på plass. Utvelgelse av prosjekter vil imidlertid tidligst skje i slutten av juli og i de fleste tilfeller ikke før i september.