Historisk arkiv

Sarpsborg ingen hindring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det er ingen hindring å bo og jobbe i Sarpsborg hvis du vil ut i den store verden og påvirke politikken. Det slår Linette Heiberg fast. Hun jobber til daglig på Forbrukerrådets regionskontor i Sarpsborg, men de siste to ukene har hun vært hospitant i Europaparlamentet i Brussel.


Linette Heiberg fra Forbrukerrådet har i to uker fotfulgt en dansk Europaparlamentariker, og har dermed vært en av to norske med tilhold i EUs folkevalgte organ. Foto: Frode Dal Fjeldavli, EU-delegasjonen.

Forbrukerrådet har desentralisert ansvaret for en del nasjonale saker, slik at kontoret for Asker, Bærum, Follo og Østfold følger det som skjer innen elektrisitets- og strømmarkedet, inkasso og advokatmarkedet på vegne av Forbrukerrådet i hele landet. - Da kontoret fikk nasjonalt ansvar skjønte vi raskt at mye av regelverket rett og slett utarbeides i EU, sier Linette Heiberg som er rådgiver ved kontoret i Sarpsborg.

I hælene på en parlamentariker
Kontoret må derfor følge med på det som skjer i EU og har allerede vært på noen korte studiereiser til Brussel. På et av disse besøkene var de innom Europaparlamentet og muligheten for å hospitere på kontoret til en av de folkevalgte ble nevnt. Heiberg tok kontakt med den eneste nordmannen som jobber i parlamentet, Per Nestande. Han er nasjonal ekspert i komiteen for det indre marked og forbrukerbeskyttelse (IMCO), og foreslo at Heiberg tok kontakt med den danske sosialdemokratiske parlamentarikeren Christel Schaldemose.

- Jeg sendte henne en epost og fikk etter bare et par timer svar om at jeg var hjertelig velkommen, forteller Heiberg, som er full av lovord om sin midlertidige sjef. I de to ukene hun har vært i Europaparlamentet har hun sittet på samme kontor som Schaldemose, og har dermed vært nærmere henne enn selv hennes faste assistenter og rådgivere. – Jeg har gått i hælene på henne i to uker, som hun selv sier.

Heiberg har vært med på alt fra formelle komitémøter om det indre marked og forbrukerbeskyttelse, til møter i partigruppen og forhandlinger om direktiv som er underveis. – Det er jo stas for en pike fra Sarpsborg å få gå på møter med den forrige danske statsministeren, innrømmer hun. (Poul Nyrup Rasmussen sitter i Europaparlamentet og er leder for det europeiske sosialdemokratiske partiet) Det politiske spillet med de politiske gruppene er mye mer reelt enn jeg hadde forestilt meg, legger hun til. Per Nestande er vanligvis eneste nordmann i Europaparlamentet, så Linette Heiberg tilhører en meget eksklusiv gruppe nordmenn med erfaring fra innsiden av EUs folkevalgte organ. – En ting er å bli fortalt hvordan alt fungerer, noe helt annet er å oppleve det selv, sier Heiberg som føler hun har fått en helt annen forståelse av systemet.

Tomt i kantina
For å forstå hvordan EU fungerer må man også forstå de kulturelle forskjellene. Etikette og kleskoder er gjerne annerledes og sterkere vektlagt i Brussel enn hjemme, og Heiberg er glad for at hennes danske kolleger var til god hjelp og forklarte hvordan ting fungerte. De kulturelle forskjellene gjør seg ikke bare gjeldende på møter og i formelle sammenhenger, men også i kantina og i heisen. I kantina er det vanligvis nesten tomt når de nordiske spiser klokken 12, mens det er fullt klokken 14 når søreuropeerne har lunsjtid. Og i heisen ser man fort hvem som er nordiske når det blir fullt og stive nordboere føler at mer avslappede søreuropeere kommer for nær deres intimsfære.

Kunnskapen om både EU-systemet og om likheter og forskjeller mellom folk fra ulike deler av Europa kommer nok godt med videre, for Heiberg er ikke ferdig med EU selv om hun er tilbake fra Brussel. Veldig mye skjer på energifeltet i EU om dagen, og dette er et felt hun skal jobbe med framover. – Vårt fokus på energiområdet er at det skal være god forsyningssikkerhet og leveringskvalitet til riktig pris. Hun mener at Norge som har kommet langt i liberaliseringen av energimarkedet har gjort viktige erfaringer som vi bør dele med EU. – Slik tar de vare på det som er bra hos oss, samtidig som vi peker på hva som kan forbedres. Dermed hindrer vi at regelverket som kommer fra EU er dårligere enn det som vi hadde i utgangspunktet og dette kommer forbrukerne til gode, både i Norge og i EU, forklarer Heiberg.

Mesteparten av innsatsen til Forbrukerrådet på europeisk plan skjer gjennom paraplyorganisasjonen BEUC. Etter å ha blitt kjent i Europaparlamentet har det også blitt større rom for å drive eget påvirkningsarbeid i saker som er viktige for norske forbrukere. – Når noe skjer i Brussel på viktige områder som vi ønsker å påvirke, så vet jeg nå hvordan systemet fungerer, hvem jeg skal kontakte og til hvilket tidspunkt, sier hun. Når hun nå er tilbake i Norge skal hun dele den kompetansen hun har opparbeidet seg med andre i Forbrukerrådet.

Heiberg er full av lovord om hvordan hun ble motatt av den danske parlamentarikeren Christel Schaldemose, og hun oppfordrer gjerne andre til å forsøke å få en hospitantplass i Europaparlamentet. Foto: Frode Dal Fjeldavli, EU-delegasjonen.