Historisk arkiv

Giske gjestet Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Onsdag legger EFTA-domstolen i Luxembourg fram sin dom over det norske spilleautomatmonopolet. Dette er bare ett eksempel på at norsk politikk innen kultur, media og spill må tilpasse seg regelverk, politikk og utviklingstrekk utenfor landets grenser. Kulturminister Trond Giske hadde derfor et bredt spekter av saker å drøfte da han besøkte Brussel 8. og 9 mars.

Kulturminister Trond Giske hadde en bred agenda for sine møter i Brussel. Foto: Rune Bjåstad.

Kulturminister Trond Giske mener Norge har en god sak i Luxembourg. Norske myndigheter fikk fullt medhold i lagmannsretten, og Giske mener det er overveiende sannsynlig at EFTA-domstolen kommer til samme konklusjon. – Det ville være oppsiktsvekkende om noe annet skjer, sa statsråden i en redegjørelse på EU-delegasjonen. Han pekte på at Norge har fått bred støtte både fra EU-land og fra Kommisjonen i sin argumentasjon mot EFTAs overvåkningsorgan (ESA), som er motparten i Luxembourg.

Høyesterett vs EFTA-domstolen
Samtidig mener Giske det er interessant at EFTA-domstolen i dette tilfellet tok saken til tross for at den alt var berammet for Høyesterett. Hvis ikke Høyesterett hadde utsatt behandlingen av saken ville dermed kompetansespørsmålet om hvem som er overordnet av Norges Høyesterett og EFTA-domstolen for første gang blitt prøvd.

Internasjonalisering av kultursektoren
Kultursektoren er på ingen måte skjermet for internasjonaliseringen eller globaliseringen som foregår over hele fjøla. Eierskapet i media og forlagsbransjen har blitt multinasjonalt, forbud mot pengespill omgås via internett og norsk språk utfordres av det engelsk språks dominerende posisjon på internett og i stadig flere bransjer.

Giske varsler en rekke kulturmeldinger som vil adressere blant annet disse problemstillingene. Norge følger med på hva andre land gjør for å møte disse utfordringene, og kulturministeren sa også at departementets Europa-arbeid styrkes. Spesielt nevnte han at tidligere departementsråd Helge Sønneland nå er spesialrådgiver for Europa-spørsmål delvis stasjonert på EU-delegasjonen i Brussel.

Etter møtene i Brussel mente Giske å ha registrert en viss holdningsendring i Kommisjonen med hensyn til spillsaker. Spillgiganten Ladbrokes mener at spill er en vanlig tjeneste og at spillemonopolet derfor bryter med regelverket for EUs indre marked. – Lysten til å fremme dette i Kommisjonen virker å være betydelig redusert etter at Europaparlamentet tok spill ut av tjenestedirektivet, sier Giske.

Endret TV-virkelighet
Ikke mange er klar over det, men innen utgangen av 2009 slås alle analoge TV-signaler i Norge av. Det innebærer at alle enten må ha kabel-TV eller må kjøpe en boks til hvert fjernsyn for å kunne ta inn digitale sendinger. Det betyr også at TV2 ikke lengre nødvendigvis blir allmennkringkaster, og det betyr at kanaler som TV Norge og TV3 kan distribueres til hele Norge.

På denne bakgrunn er EUs såkalte fjernsynsdirektiv interessant, og direktivet var tema da Giske møtte sine europeiske kolleger i Berlin for en tid tilbake. I dag sender for eksempel TV3 fra Storbritannia for å omgå norsk regelverk. Dette smutthullet kan endres med det nye direktivet.

Etterlyser mer norsk kultur i Brussel
Kulturministeren stilte i sitt innlegg spørsmål om hvordan Norge kan bli bedre til å spre norsk kultur internasjonalt. Vera Selnes fra Osloregionens Europakontor benyttet anledningen til å presentere to konkrete forslag. Hun ønsker seg en egen kulturråd ved EU-delegasjonen og et norsk kulturinstitutt i Brussel. Selnes fikk ingen lovnader, men statsråden noterte seg ønskelisten.

Vera Selnes (oppreist t.v.) oppfordret statsråden til å sende en kulturråd til Brussel og å opprette en norsk kultursenter i EU-hovedstaden. Foto: Rune Bjåstad.

Norge samarbeider allerede tett med EU på kulturfeltet, blant annet gjennom deltakelse i rammeprogrammet for kultur. 75 norske prosjekter fikk til sammen 175 millioner fra EUs kulturprogram mellom 2000 og 2006. – De fleste årene tar vi ut mer enn vi betaler inn, sa Giske, som roste kulturmiljøet i Norge for å komme opp med gode prosjekter. Giske håper på en snarlig enighet i EØS-forhandlingene, slik at EUs nye kulturprogram som startet ved årsskiftet kan bli en del av EØS-avtalen og dermed åpne for norsk deltakelse.