Historisk arkiv

Landbrukets kvinne i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Landbruk er unntatt fra EØS-avtalen, men det er like fullt all grunn til å følge med på hva som skjer innen EUs landbrukspolitikk. Det forsikrer landbrukets kvinne i Brussel, Hildegunn Gjengedal.


Hildegunn Gjengedal er Brussel-representanten for Norsk Landbrukssamvirke, Norges Bondelag og Landbrukets Arbeidsgiverforening, som sammen står bak Landbrukets Brusselkontor. Gjengedal er direktør og eneste ansatte på kontoret, men hun er ikke ensom av den grunn. I likhet med en del av de andre små norske kontorene er hun en del av et kontorfellesskap med lignende organisasjoner fra andre land i Europa. Det går mest i svensk i etasjen hvor Gjengedal har kontor, men det fins også latviere, belgiere og nederlendere i huset. I tillegg holder den europeiske paraplyorganisasjonen for landbruks- og samvirkeorganisasjoner (Copa Cogeca) til i samme bygg – et slags Bøndenes Hus i Brussel.

Hildegunn Gjengedal. Foto: Rune Bjåstad

Overvåkning
Hildegunn Gjengedal er en av de mange småspionene i Brussel med arbeidsoppgaver som kunne fått en til å tro at hun var i en helt annen bransje. – Hovedoppgaven er å overvåke og rapportere hjem til Norge, forteller Gjengedal. Men til forskjell fra hemmelige agenter opererer Gjengedal i fullt dagslys – selv om det nok kan bli lange kvelder til tider – og EUs landbrukspolitikk er kanskje ikke det feltet som opptar spioner mest.

Kontorfellesskapet med andre europeiske landbruksorganisasjoner er et verdifullt nettverk som gir henne tilgang til både informasjon og analyser. I tillegg deltar hun på de åpne komitémøtene i Europaparlamentet og på Rådets briefinger i etterkant av rådsmøtene. – Jeg får helt klart tilgang på mer informasjon ved å være her i Brussel enn ved å sitte hjemme i Norge, sier hun.

Politisk spennende
Som landbrukets dame i Brussel er Gjengedal en av få representanter for organisasjoner som sier nei til EU. Bonde- og samvirkeorganisasjonenes aktive rolle på norsk nei-side gjør det også viktig å følge den generelle politiske utviklingen i EU, sier hun. WTO er at annet felt Gjengedal bruker en del tid på, og hun merker at interessen i Norge for både EU og WTO går opp og ned med den politiske debatten.

- Landbruk er unntatt fra EØS-avtalen, men det er likevel viktig å være tilstede i Brussel: EU er vår nærmeste nabo og viktigste eksportør til det norske markedet, og de politiske trendene er ofte like, forteller Gjengedal. Om lag 70 prosent av landbruksimporten til Norge kommer fra EU, legger hun til. Blant de aktuelle sakene hun følger for tiden er satsingen på bioenergi, det nye regelverket som kommer om dyrevelferd, samt GMO og veterinær- og hygienesaker generelt. - I tillegg blir det interessant å se effektene av den store landbruksreformen som blant annet gjorde landbruksstøtten uavhengig av produksjon, sier hun.

Savner naturen
Gjengedal syns det er spennende å bo i Brussel, og hun syns det beste med byen er at det er en faglig og sosial møteplass for folk fra hele Europa, og verden for øvrig. Men hun innrømmer at hun savner naturen hjemmefra. Riktignok fins det en del skog som hun sykler i – men det er ganske sivilisert skog, sier hun forsiktig.