Historisk arkiv

Kommuniserer med Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Jeg tror egentlig vi ligger ganske godt an når det gjelder kollektivtrafikk. Norge når frem med sine synspunkter fordi vi har gode erfaringer og ekspertise, sier den avtroppende samferdselsråden Olav Grimsbo ved EU-delegasjonen i Brussel. Nå har nittedølen reist hjem, etter fire år.

Som han selv sier det, har han hatt gleden av å sitte ”midt i smørøyet der prosessene foregår, i en smeltedigel med muligheter for å spille inn synspunkter og skaffe seg ny kunnskap.” Tidligere har Olav Grimsbo blant annet ti år bak seg som leder av Transportbrukernes Fellesorganisasjon.

Under den siste innspurten før Grimsbo ga stafettpinnen videre til Carsten Horn-Hansen, var det forslaget til forordning for kollektivtrafikken som opptok ham mest. Forslaget regulerer prinsipper for organisering og kontraktsforhold i kollektivtrafikken. Norge har særlig vært skeptisk til obligatoriske krav om bruk av anbud. Regjeringen har også ønsket klare regler for ivaretakelse av arbeidstakernes rettigheter.
- Vi har i lengre tid forsøkt å påvirke innholdet i forordningen gjennom kontakter i Kommisjonen og Rådet. Stort sett har våre innspill blitt hørt, forstått og til dels akseptert. Rådets nylig avgitte innstilling faller på viktige punkter sammen med norske holdninger, sier Grimsbo, som særlig peker på at nasjonalstaten får større mulighet til selv å velge løsninger enn det Kommisjonen la opp til.

Etter å ha bodd midt i Europa disse årene, har samferdselsråden fått muligheten til å prøve ut transporttilbudene i flere europeiske land.
- Frankrike som en av Europas største jernbanenasjoner med et meget finmasket nett, samt med mange høyhastighetsdistanser, er et foregangsland, mener Grimsbo. Ikke-EU-medlemmet Sveits får også skryt både for jernbanetilbudet og kollektivtrafikken i byene.

Blant andre felter hvor Norge har engasjert seg i det siste, trekker Grimsbo frem spørsmålet om prisene på såkalt internasjonal roaming, det vil si priser ved bruk av mobiltelefon i utlandet.
- Det er bred enighet om at prisnivået på dette er urimelig høyt. Og det var spennende å følge møtet mellom samferdselsminister Navarsete og kommissær Reding om dette temaet i februar i år. Begge har engasjert seg sterkt i saken, minnes Grimsbo.

Norge har fremmet konkrete forslag til endringer som skal bringe prisene under kontroll, og man venter nå på Kommisjonens forslag. Grimsbo er sterk i troen på at Norge i stor grad vil nå frem med sine synspunkter.

- Hvilken sak har reist de største utfordringene?
- Det var nok forslaget til direktiv om sikkerhet i veitunneler som kom for et par år siden, og som inneholdt enkelte bestemmelser Norge rett og slett ikke kunne leve med. Blant annet ble det foreslått at helnings/stigningsgraden i tunnelene ikke kunne overstige 6 %. Dette vil dels ikke være praktisk mulig, for eksempel ved undersjøiske tunneler hvor man er avhengig av å komme opp i dagen på rett sted. Dels ville det påføre merkostnader som ville gå langt utover realistiske budsjettrammer. Derfor ble det arbeidet meget intenst gjennom mange kanaler for å endre forslaget, forteller Grimsbo.

Det ble holdt møter på politisk nivå både med Kommisjonen, i Europaparlamentet og med EU-formannskapet. Det var også et tett samarbeid i arbeidsgrupper med andre tunnelrike land som Østerrike, Italia og Slovenia. Det endelige direktivet – som nå er under innføring i Norge – ble heldigvis endret på en rekke viktige punkter, sier Grimsbo.

Hvis Grimsbo skal spå om EUs fremtidige transportpolitikk, tror han vi vil oppleve endringer på spesielt to felt: Større miljøfokus og økt vekt på ulike løsninger for ulike deler av EU.
- Jeg tror vi vil se større fokus på miljø i transportsektoren, blant annet bruk av avgifter som fanger opp uheldige og skadelige miljøvirkninger fra alle trafikkslag. Dessuten tror jeg at politikken blir mer fleksibel i den forstand at løsningene vil måtte ta større hensyn til at EU har store regionale forskjeller. Løsninger som kan være hensiktsmessige i det tett befolkede Benelux-området, er ikke nødvendigvis gode for utkantregioner i Finland eller Hellas. Her blir det en svært viktig oppgave for Norge å følge med i timen, sier han.

Nittedølen mener man i større grad må tenke globalt også på det samferdselspolitiske området for å få adekvate løsninger. Som eksempel nevner han forslaget om å bringe luftfarten inn i det globale systemet for handel med utslippskvoter.

Når Grimsbo har reist hjem til Norge, er det det unike, kollegiale og mangesidige fagmiljøet ved EU-delegasjonen han kommer til å savne mest.
- EU-delegasjonen har en bredde i sin virksomhet som du ikke finner maken til på andre arbeidsplasser. For meg har arbeidsmiljøet og muligheten til å fange opp kunnskap og ideer fra forskjellige fagfelt vært utrolig positivt, sier Olav Grimsbo.


Les mer om EUs transportpolitikk og Norges deltakelse her.