Historisk arkiv

Fortsatt norsk deltakelse i nordisk innsatsstyrke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge deltar sammen med Sverige, Finland og Estland i en innsatsstyrke som inngår i EUs Battlegroup-konsept. Det norske bidraget i stridsgruppen vil være på inntil 150 soldater, og styrken skal etter planen stå i beredskap for EU fra 1. januar 2008 for en seksmåneders periode.


Regjeringen har besluttet å videreføre norsk deltagelse i den nordiske innsatsstyrken også i neste rotasjonsperiode hvor den nordiske styrken skal stå i beredskap. Dette vil være i første halvår 2011. Sverige vil stå som ledernasjon for den nordiske innsatsstyrken også i 2011. Fra norsk side vil man bidra med inntil 150 personer til den fellesnordiske styrken for operasjoner som har FN-mandat. Det er ennå ikke bestemt hva slags avdelinger Norge skal bidra med.

”Vår deltagelse i den nordiske innsatsstyrken er viktig av flere årsaker – ikke minst av hensyn til å videreutvikle forsvarssamarbeidet i Norden og innenfor en europeisk ramme. Samtidig er det viktig å bidra til å styrke verdenssamfunnets evne til å støtte FN i gjennomføringen av operasjoner. EUs innsatsstyrker er satt opp ikke minst for dette formålet, med særlig fokus på FN-ledede operasjoner i Afrika”, uttaler forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Regjeringen har bestemt seg for at Norge skal delta i den nordiske innstatsstyrken både i 2008 og i 2011. Foto: Forsvaret.