Historisk arkiv

iTunes-seier for Forbrukerombudet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Med støtte fra blant annet den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC har det norske Forbrukerombudet i flere år frontet kampen mot kopisperren i Apples iTunes Store. Denne uken kunngjorde Apple at de vil fjerne sperren.

Inntil nå har musikken som fås kjøpt i iTunes Store vært bundet til Apples egen musikkspiller iPod. Nyheten om at kopisperren skal fjernes ble kjent på Macworld Expo i San Fransisco tirsdag denne uken.

– Historisk
– Dette er en historisk dag for verdens forbrukere, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon om Apples avgjørelse.

– Vi har fryktet at forbrukerne måtte velge en type avspillere og holdt fast ved denne. Nå vil markedet åpne seg opp, og folk får større valgfrihet når det gjelder valg av avspiller. Dette er ganske enkelt banebrytende, fastslår Thon i en pressemelding fra Forbrukerombudet.

EU på laget
Kampen mot kopisperren har vært Forbrukerombudets fanesak, men de har ikke stått alene. Den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC stilte seg bak Norges krav i form av en støtteerklæring like før jul. BEUC representerer forbrukerorganisasjoner i 42 europeiske land.

Også EU har støttes Forbrukerombudets sak. Allerede i 2007 inviterte EUs forbrukerkommissær Meglena Kuneva forbrukerombud Thon til et møte om iTunes-saken. Siden har hele den internasjonale forbrukerbevegelsen sluttet seg til kravet om å fjerne kopisperren fra iTunes.