Historisk arkiv

Bergensbyråd med tro på Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>- Norske lokalpolitikere må være mer aktive overfor EU-systemet, mener Lisbeth Iversen (KrF), byråd for klima, miljø og utvikling i Bergen kommune. 24. januar var hun selv i Brussel, for å diskutere EUs strategi for transport i bymessige strøk.</p>


MOBILITET: Bergensbyråd Lisbeth Iversen (t.v.) debatterte urban mobilitet med Europaparlamentets Reinhard Rack og andre paneldeltagere under arrangementet i Brussel 25. januar.

 

Som paneldeltager i debatten hos Rådet for europeiske lokalregjeringer og regioner (CEMR), en europeisk paraplyorganisasjon der blant andre norske KS er medlem, kom Lisbeth Iversen med perspektiver fra Bergen på temaet transport i byområder. Foranledningen var EU-Kommisjonens nye grønnbok om urban mobilitet, en utredning som diskuterer mulige strategier for å hanskes med de økende utfordringene mange europeiske byer møter i forhold til transport og trafikkspørsmål.

- Vi politikere må ut av kontorene og bli bedre til å følge med på hva som faktisk skjer innenfor EU-systemet, mener Iversen.
- Det er på dette tidlige stadiet i beslutningsprosessen at vi faktisk har en reell mulighet til å komme med våre synspunkter og til å påvirke det endelige utfallet. Det nytter ikke å komme skrikende når de endelige direktivene fra Kommisjonen foreligger.

 

En oppgave for EU?
EU-Kommisjonens grønnbok om urban mobilitet består av et sett forslag og ideer, som er ment å stimulere til videre debatt om hva EUs framtidige rolle i forhold til dette fagområdet bør være. I et EU der mer enn 60 % av befolkningen bor i bymessige strøk er spørsmålet om transport i byområder noe som berører svært mange.

Hvorvidt det bør håndteres på EU-nivå er imidlertid langt fra gitt. I tråd med EUs nærhetsprinsipp, det såkalte subsidiaritetsprinsippet, som tilsier at et problem skal løses på lavest mulig politisk nivå, har lokale transportspørsmål hittil stort sett vært en oppgave for lokale- regionale- eller nasjonale myndigheter.

Slik bør det i stor grad også fortsette å være, var det gjennomgående synspunktet i torsdagens debatt. Behovet for en helhetlig europeisk strategi for transport i bystrøk ble imidlertid understreket av de fleste debattdeltakerne.

- Problemer som luftforurensning og trafikkstøy løses langt bedre med standarder på EU-nivå enn med alskens lokale tiltak, mente paneldeltager Cor Lammers, ordfører i den nederlandske byen Houten.
- Videre er det et behov for tilretteleggende lovgivning, for eksempel i forhold til miljøsoner i indre bystrøk.

 

Erfaringsutveksling
Som en i Brussel-sammenheng noe eksotisk representant for utenforlandet Norge delte Iversen erfaringer fra transportpolitikk mellom de syv fjell. I sitt åpningsinnlegg understreket hun hvordan Bergen med sine unike topografiske forhold illustrerer behovet for en helhetlig tilnærming til transportpolitikk, der også temaer som arealplanlegging og miljøpolitikk må ha sin plass. Også bybanen og bompengesystemet ble trukket fram som praktiske eksempler på bergensk politikk på transportområdet.

Innleggene fra panelet fikk et supplement i form av innspill fra publikum, der både EU-Kommisjonen, europeiske kommuneorganisasjoner og transportnæringen var representert. Også mange av disse hadde erfaringer og synspunkter i forhold til hva EU bør gjøre i tilknytning til temaet transport i bystrøk.

Det er nettopp som en arena for utveksling av informasjon og erfaringer Iversen mener arrangementer som torsdagens har en funksjon.

- Vi har her en mulighet til å lytte til hva som skjer, til å lære, spørre og foreslå, sier Iversen.
- Norske kommuner har absolutt noe å hente i Brussel, men da må vi ut og delta aktivt.