Historisk arkiv

Stoltenberg og Sócrates snakket klima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Klimaforhandlingene stod høyt på dagsorden da statsminister Jens Stoltenberg denne uken møtte sin portugisiske kollega i Lisboa. Møtet var første stopp for å markere regjeringens internasjonale klimakampanje. Statsminister José Sócrates vil sitte i førersetet for EU neste halvår, når Portugal tar over formannskapet 1. juli.</p>

Jens Stoltenberg besøkte Lisboa og statsminister José Sócrates 21. mai i anledning Portugals forestående EU-formannskap. Foto: Ricardo Oliveira - GPM

I møtet fortalte statsminister Jens Stoltenberg om norske posisjoner i de kommende klimaforhandlingene. Rammeverket som skal etterfølge Kyoto-avtalen fra 2012 bør ha ambisiøse målsetninger, ha en bred deltakelse og være basert på en rettferdig byrdefordeling. Portugal ønsker et nært samarbeid med Norge på dette feltet.

Sócrates inviterte Stoltenberg til å delta på middagen under EU-Brasil-toppmøtet 4. juli i Lisboa. Dit kommer den brasilianske presidenten Lula da Silva, Angela Merkel og en rekke EU-statsledere.

Portugal signaliserte også stor interesse for norske teknologiløsninger for fangst og lagring av CO2, såkalt CCS.

De to snakket ikke bare om klimaforhandlingene og hvordan CO2-utslippene kan reduseres. Fra norsk side understreket Stoltenberg at det er et bredt og godt samarbeid med EU. Norge gir omfattende støtte gjennom EØS-finansieringsordningene. Han viste til at det har blitt tradisjon at det er norsk deltakelse på en del uformelle ministermøter. Sókrates ga klart uttrykk for at EU ønsker et nært samarbeid med Norge og at Norge ville bli invitert til flere av de uformelle ministermøtene under det portugisiske formannskap.

Jose Sócrates fortalte at arbeidet med Forfatningstraktaten blir største sak under det portugisiske formannskapet. Utfallet av juni-toppmøtet blir avgjørende. Andre viktige saker for Portugal neste halvår, er utviklingen av EUs eksterne relasjoner med Afrika, Brasil og Midt-Østen/Nord-Afrika.