Historisk arkiv

Støre ledet EØS-rådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ledet 12. desember EØS-rådet i Brussel. I forkant av det formelle møtet var det en politisk dialog om aktuelle utenrikspolitiske spørsmål.

På Rådsmøte i Brussel 12. desember møtte representanter fra Norge, Island og Lictenstein fra EØS/EFTA-siden, mens det nåværende finske og det påtroppende tyske EU-formannskapet møtte fra EU-siden, sammen med Kommisjonen og Rådssekretariatet. Orienteringsdebatten under EØS-rådet dreide seg om WTO/Doha-runden.


Utenriksminister Jonas Gahr Støre ledet EØS-rådet i Brussel idag. T.v. ambassadør Oda Helen Sletnes og t.h. Niels Engelschiøn fra UDs Europa-avdeling. Foto: Rune Bjåstad.

Det øverste EØS-organet
EØS-rådsmøtet finner sted to ganger i året og trekker opp de politiske retningslinjer for EØS-samarbeidet. EØS-rådet er ansvarlig for å vurdere hvordan EØS-avtalen samlet sett utvikler seg og gi retningslinjer for det videre arbeidet.
EFTA-statene kan fremføre egne synspunkter i EØS-rådet, men avgjørelser skal treffes ved enstemmighet mellom EU-medlemmene på den ene siden og EFTA-statene på den andre.

Forvaltningen av EØS-avtalen bygger på en to-pilar struktur med felles EØS-institusjoner. EØS-rådet er det høyeste politiske organet i EØS-samarbeidet. Nivået under er EØS-komiteen, som møtes en gang i måneden og vedtar at nytt EU-regelverk skal innarbeides i EØS-avtalen. Norge har formannskapet i EØS inneværende halvår.

Diskuterte internasjonale konflikter
I forkant av Rådsmøte deltok utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med blant andre ambassadør Sletnes på en politisk dialog om aktuelle utenrikspolitiske spørsmål. Situasjonen i Darfur, utfordringene i Libanon, samt utviklingen i Kosovo var blant sakene som ble diskutert.

Det siste møtet utenriksministeren hadde i Brussel var med EUs høyrepresentant for den felles utenriks- og sikkerhetspolitikken, Javier Solana.