Historisk arkiv

Støre plasserte nordområdene på europakartet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

- Den største frustrasjonen i EU- og EØS-forhandlingene var å få EU til å skjønne hvor forskjellig forholdene nord for polarsirkelen er. Det sa utenriksminister Jonas Gahr Støre som var hovedtaler på et møte for over 200 deltakere fra EU-miljøet i Brussel i dag.


Støre ble etterfulgt av Europakommisjonens president José Manuel Barroso. – Barrosos deltakelse viser ikke bare betydningen av gode naboforhold, men også vektleggingen av sikker energiforsyning på den politiske agendaen, kommenterte Hans Martens fra European Policy Center (EPC).

Barentshavet som petroleumsprovins
EPC stod bak konferansen, sammen med det norske utenriksdepartementet og King Baudouin Foundation. 25 norske og internasjonale journalister var blant de over 200 deltakerne på konferansen som hadde tittelen ”The potential emergence of the Barents Sea as a ’petroleum province’: implications for Norway and Europe”.

Foto: Marianne Neraal

-Verden er på vei inn i et nytt energilandskap, sa president Barroso i sin innledning. Han tenkte da ikke bare på at energiutvinning foregår i nye områder hvor man tidligere trodde det ville være teknisk umulig å drive. Kommisjonspresidenten hadde først og fremst den nye situasjonen i forhold til sikker energiforsyning i tankene. - Sikker energiforsyning kan ikke lengre tas for gitt, sa Barroso og henviste til hendelser den senere tid.

Utenriksministeren svarte med å si at Europa kan ta Norge for gitt som en langsiktig og pålitelig energileverandør. Han la vekt på at Norge nå sammen med Russland er i ferd med å utvikle Europas yngste energiregion på en måte som vil endre nordområdene:

- Det høye nord er ikke lenger bare en kald og øde villmark som kun interesserer værbitte fiskere, jegere og eventyrere. Det er her det moderne Norge driver bærekraftig forvaltning av levende ressurser, inkludert noen av verdens mest verdifulle fiskebestander, og møter konsekvensene av klimaendringer – mens polarisen smelter.

President Barrosos tale finner du her.

(10. oktober 2006)