Historisk arkiv

Schengen og personvern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Justisminister Knut Storberget og statssekretær Terje Moland Pedersen deltok i gårsdagens møte i Fellesorganet. Der ble Justis- og innenriksministrene blant annet enige om basisen for det videre arbeidet med personvern-regelverket. Ministrene diskuterte også Schengen informasjonssystem (SIS), som nå er operativt i 24 land. </p>

I forkant av Rådsmøtet for justis- og innenriksministrene møttes i går Fellesorganet (Mixed Committee), som består av ministrene fra EU, Norge, Island og Sveits. Det er i dette organet Schengen-relevante saker blir drøftet.

- Den viktigste diskusjonen var immigrasjonsproblematikken, sa justisminister Knut Storberget etter møtet. Grensekontroll stod på dagsorden, og i tilknytning til det diskuterte ministrene migrasjonsproblematikken i en bredere sammenheng. Alle var enige om at det var nødvendig med tiltak ikke bare på grensen, men også i opprinnelsesland og i transittland.

Her er noen flere konklusjoner fra gårsdagens møte:

Rådet diskuterte og ble enige om virkeområdet for rammebeslutningen om personvern innenfor politi- og justisfeltet, det vil si at dette regelverket skal gjelde for personopplysninger som blir utvekslet mellom medlemslandene. De ble også enige om reglene for overføring til tredjeland av personopplysninger mottatt fra medlemsstater. (Det gjenstår et forbehold fra Hellas, som nettopp har hatt valg.) Rammebeslutningen skal vedtas av ministrene på et senere rådsmøte.

”SISone4all” er det midlertidige systemet før den nye versjonen av Schengen Informasjonssystem (SIS II) kommer. SISone4all er nå operativt, og SIS er dermed i bruk i 24 land. Dette betyr at etterlysninger fra norsk politi nå ikke bare er synlige i de 15 ”gamle” Schengen-landene, men også i de ni nye landene som skal tiltre Schengen-området for fullt fra 31.12.2007. Fra det tidspunktet skal den indre grensekontrollen oppheves på land- og sjøgrensene mot Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Malta. Grensekontrollen i lufthavnene fjernes i mars 2008.

Arbeidet med SIS II er ellers i rute, og skal i følge planen være operativt i desember 2008. Timeplanen er likevel stram, og i gårsdagens møte gikk det ut en klar oppfordring til alle medlemsland om å følge opp sin del av arbeidet. Iverksettelsen av SIS II har vært utsatt flere ganger.

Mer om Schengen kan du lese her:
/NR/exeres/6B0AA38A-B858-4CBB-9917-ED802DA1926D.htm