Historisk arkiv

Jorda rundt på 16 dager

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Narvik havn skal bli et knutepunkt for handelen mellom Kina og USA. Det er planene til NEW Corridor AS, et fellesforetak mellom Nordland Fylke og den internasjonale jernbaneunionen. Ved å frakte gods fra Kina via den transibirske jernbanen og Narvik havn til USA skal frakttiden halveres til 16 dager sammenlignet med transport over Stillehavet.


Den såkalte North-East-West-korridoren var ett av eksemplene som ble presentert på seminaret Competitiveness and innovation in Northern Europe i Brussel 11. oktober.

Regionene skal redde Lisboa
Seminaret var en del av Open Days-arrangementet, og ble organisert av Nord-Norges og Vest-Norges Europakontor, sammen med fem finske, et estisk, et dansk og et italiensk regionkontor.

Statssekretær i UD, Liv Monica Stubholt, var med på å åpne seminaret. Hun sa at norsk regionalpolitikk handler om å ta hele landet i bruk. Derfor satser regjeringen på å øke innovasjonen i regionene. – Hvis vi ikke lykkes med å skape vekst og arbeidsplasser i regionene vil ikke Lisboa-strategien være en suksess, sa Stubholt. Les talepunktene som innlegget hennes var basert på her.

North-East-West (NEW)-korridoren er et godt eksempel på at det nordlige perspektiv viser en annen virkelighet enn den man tradisjonelt er vant til på kontinentet, noe også utenriksminister Støre var inne på i sin tale i Brussel tidligere i uken. Illustrasjonen nedenfor viser at på tradisjonelle kart ser det ut som en omvei å sende gods via Narvik. Men sett fra et nordlig perspektiv ser man at Narvik faktisk er en snarvei.

Faksimile NEW presentasjonsbrosjyre. Transportutvikling AS

I oktober neste år skal etter planen det første toget kjøre ruta i en testperiode på seks måneder. Toget må via jernbanenettet i Kina, Kasakhstan, Russland, Finland, Sverige og Norge før det når havnen i Narvik. Prosjektets suksess avhenger dermed av at grensepasseringene kan skje raskt og uproblematisk. I så fall mener NEW Corridor AS at det skal ta ca. 8 dager fra innlands Kina til Narvik, og deretter 8-10 dager over Atlanteren til havner i Boston, New York og Philadelphia.