Historisk arkiv

Markedsfører markedsførerne overfor EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Når reklamebyråer og andre innen direkte markedsføring vil slå sammen kreftene for å nå fram overfor EU kommer de til Jørgen Andreassen. Som markeds- og medlemssjef i bransjeorganisasjonen FEDMA skal han markedsføre organisasjonen mot potensielle medlemmer, og bransjen opp mot EU-systemet.

Jørgen Andreassen ivaretar interessene til de som driver med direkte markedsføring i Europa opp mot EU-systemet. Foto: Frode Dal Fjeldavli, EU-delegasjonen.


Bransjeorganisasjonen FEDMA (Federation of European Direct Marketing) har, som seg hør og bør, et fengende motto. ”Promote, protect and inform”. Årsaken til at de har sitt hovedkontor med syv ansatte i Brussel, er ”protect”, forteller Andreassen.

- Er det "store, stygge EU" bransjen skal beskyttes mot?
- Ikke store stygge, sier markedssjefen diplomatisk. Vi er så heldige at EU kommer ofte og spør oss om råd om for eksempel data protection. Direkte markedsføring dreier seg om data og informasjon. Våre medlemmer må forholde seg til bransjenormer, og EU vil vite om disse kan brukes som grunnlag for EUs regelverk. 

Årsaken til at Jørgen Andreassen fra Nøtterøy endte opp i Brussel er litt mer tilfeldig. Han har nå jobbet fem år i FEDMA og før det var han et år konsulent tilknyttet Brusselkontoret. Da han flyttet til Brussel i 2002 hadde han aldri tidligere vært i byen. Han kom rett fra studier i England og hadde ingen jobb å gå til. Men han hadde sin portugisiske kjæreste, nå kone, som han ble kjent med under studiene i England. To dager før de skulle forlate England bestemte de seg for at destinasjonen skulle være Brussel.

– Arbeidsmarkedet i Norge var dårlig, portugisiskkunnskapen min var for dårlig og London var for dyrt, forklarer han, dermed ble Brussel et kompromiss. Vi ante ikke hva vi gikk til, takk og pris, ler han.

Heldigvis viste det seg raskt at det var ikke altfor vanskelig å reise på lykke og fromme til Brussel som nordmann. Allerede første dag kom han i kontakt med en gammel venn fra Nøtterøy som jobbet på Stavanger-regionens Europakontor. Dermed fikk han fort et nettverk i EU-hovedstaden og kom seg raskt i jobb gjennom det norske miljøet som hadde sin sosiale base på Place Luxembourg.

Andreassen holder fortsatt ved like sine norske kontakter. Selv om han nå jobber utenfor det norske miljøet i Brussel har han kontakt med de norske medlemmene i FEDMA, som Posten, NORDMA og Leo Burnett. De ulike medlemmene har forskjellige interesser, ifølge Andreassen. Mens Posten naturlig nok er veldig opptatt av det som skjer i forhold til liberalisering av postmarkedet i EU, er gjerne reklamebyråene mer interessert i informasjon om trender og salgsteknikker.

Markedssjefen vender raskt tilbake til organisasjonens mission statement; Protect, promote and inform. Det handler om lobbyvirksomhet opp mot EU-systemet når Andreassen bruker begrepet protect. Interessene dekker et bredt spekter av saker og Andreassen nevner i fleng;
Data protection, telecom package, financial services, unfair commercial practices, postal liberalisation og e-Commerce directive.

- Det blir mye engelsk innimellom her, får vi så vidt skutt inn i oppramsingen.
- Å oversette denne sjargongen til norsk er vanskelig, jeg har mistet den delen av ordforrådet, innrømmer han med et bredt smil idet han går videre til promote. Det handler om å promotere bransjenormer overfor medlemmene. Normene gjelder blant annet personvernregler og miljøanbefalinger. Hvordan bør medlemmene for eksempel håndtere returpost når de har sendt ut reklame.

Det siste punktet Andreassen vil innom er inform, som også er det han jobber mest med. I likhet med veldig mange andre som jobber i Brussel, har han nemlig et ansvar for å formidle regelverket, politikken og prosessen i Brussel til sine medlemmer rundt om i Europa. Dette er ikke alltid de letteste sakene å formidle, og han innrømmer at han til tider føler seg mer som en jurist enn som markedsfører. Samtidig er det altså ikke ett sett med regler å forholde seg til, til tross for en del retningslinjer og regelverk på EU-nivå er det store forskjeller mellom medlemslandene, og mange medlemmer henvender seg til FEDMA med spørsmål om nasjonale regler i andre land.

Et eksempel er innen språk. I blant andre Frankrike må reklamekampanjer være på fransk. Derfor sier man i den franske brusreklamen ”obeis ta soif”, mens den samme reklamen i Norge sier ”obey your thirst”, og ikke ”adlyd tørsten”. Jørgen Andreassen oppsummerer at hans jobb først og fremst går ut på å promote og inform, men han bruker også protect for å rekruttere nye medlemmer. Selv etter seks år i et fransktalende land følger han altså ikke de franske språkreglene, men holder seg fortsatt til den ”norske” markedsføringssjargongen.