Historisk arkiv

Korn-toll fjernes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det er åpnet for norsk korneksport til EU, ettersom et forslag om tollnivå på null ble vedtatt på rådsmøtet for fisk og landbruk denne uken.

Det har siden i sommer vært et usedvanlig stramt marked for korn både i EU og internasjonalt. Derfor har prisene gått i været, og Europa trenger mer korn.

Forslaget om suspensjon av tollsatsene på de fleste kornsorter ble vedtatt på rådsmøtet for fisk og landbruk, som gikk av stabelen i Brussel mandag og tirsdag denne uken. Tollen fjernes i første omgang fra desember i år til juni 2008.

- Jeg håper dette forslaget kan legge til rette for kornimport fra utenfor EU og redusere spenningen på det europeiske kornmarkedet, sa  kommissær for landbruk og distriktsutvikling, Mariann Fischer Boel.

Allerede i begynnelsen av markedsåret – i juli – var den samlede kornbeholdningen 13,2 millioner tonn under fjorårets.

Dette er et resultat av beskjeden avling i 2006/2007 og store uttak fra intervensjonslagrene. I 2007 har i tillegg dårlig vær ødelagt avlingene, og EUs totale kornproduksjon forventes å bli 3,5 % lavere enn den allerede lave produksjonen i 2006/2007.

Siden begynnelsen av året 2007/2008 har prisene skutt i været; i Tyskland var for eksempel prisen på matkorn av hvete 70 % høyere i midten av august enn året før.

EU har faste tollsatser for korn gjennom GATT-avtalen. Men anvendte satser er forskjellige for ulike typer korn, hvilket blant annet bestemmes av forholdet mellom prisen på korn i EU og importprisen.