Historisk arkiv

Krisepakkene i Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Flere europeiske regjeringer har iverksatt nasjonale tiltak mot den finansielle krisen. I denne oversikten kan du lese hva Europa har gjort for å redde økonomien fra kollaps.

De europeiske statslederne har grepet inn på ulike måter mot finanskrisen. Her er statsministrene samlet på rådsmøtet i EU 15. oktober. Foto: The Council of the European Union

Finanskrisen har truffet Europa minst like kraftig som USA, men EU har så langt ikke iverksatt noen samlede tiltak. Etter toppmøtet i Brussel 15. og 16. oktober ble EU-landene enige om å opptre samordnet mot krisen etter mal av euro-landenes handlingsplan av 12. oktober.

Onsdag uttalte president i Europakommisjonen, José Manuel Barroso, at de i løpet av november vil komme med en handlingsplan for å begrense finanskrisens effekt på den bredere økonomien. EU kan videre, ifølge en lov fra 2002, tilby inntil 12 milliarder euro i finansiell assistanse til medlemsland utenfor euro-samarbeidet. Ungarn er hittil det eneste landet hvor denne regelen er tatt i bruk. Den europeiske sentralbanken har kuttet styringsrenten til 3,75 prosent, og mange EU-land har fulgt etter. Kommisjonen har foreslått å heve garantien for bankinnskudd til et beløp mellom 50.000 og 100.000 euro.

Så langt har det meste blitt løst på nasjonalt nivå. Kommisjonen har til nå vurdert og godkjent nasjonale tiltaksplaner mot EUs statsstøtteregler for landene Danmark, Irland, Nederland, Portugal, Storbritannia, Sverige og Tyskland. I tillegg til tiltakene nevnt nedenfor har mange stater – blant annet de fleste landene i Vest-Europa – innført forbud eller restriksjoner mot såkalt shortsalg av aksjer.

Disse tiltakene er iverksatt av europeiske land:

Norge
Den norske staten gir sikkerhet til bankene gjennom å tilby bytte av statsobligasjoner på inntil 350 milliarder kroner mot boliglånsobligasjoner, snaut 41 milliarder euro. Norges Bank la samtidig ut fastrentelån med toårs løpetid spesielt rettet mot mindre banker.

Sverige
Regjeringen lover drøyt 150 milliarder euro i lånesikkerhet til bankene og 1,5 milliarder euro til et stabiliseringsfond som skal redde banker i krise. Bankinnskuddgarantien er doblet til 500.000 svenske kroner.

Danmark
Alle bankinnskudd er sikret med et fond på 5 milliarder euro.

Finland
Innskuddsgarantien er hevet til 50.000 euro.

Island
De tre største bankene – Kaupthing, Landsbanki og Glitnir – overtas av staten. Island har blitt tilbudt et lån på to milliarder euro fra IMF, men er i samtaler med de nordiske landene og Russland om ytterligere lån.

Tyskland
I en tredelt plan vil Tyskland tilføre likviditet til bankene med inntil 400 milliarder euro, garantere for alle private bankinnskudd og etablere et fond for ny kapital med 100 milliarder euro (inkluderer en tapsavsetning på 20 milliarder euro).

Storbritannia
Staten kjøper seg inn i tre av landets største banker: Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB og HBOS. Bankene får tilført 37 milliarder pund, omtrent 46 milliarder euro, på betingelse av at de venter med å gi utbytte til ordinære aksjonærer før totalt ni milliarder pund er tilbakebetalt til myndighetene. Staten har også nasjonalisert husbanken Bradford & Bingley.

Irland
Irland garanterer for bankgjeld inntil 400 milliarder euro hos sine seks største irskeide lånere og utenlandskeide banker som opererer i Irland.

Frankrike
Regjeringen tilbyr 320 milliarder euro i garanti for nyutstedelse av gjeld i interbankmarkedet og setter opp et fond på 40 milliarder euro til overtakelse av aksjeandeler i selskaper.

Italia
Bankene gis sikkerhet på inntil 40 milliarder euro. Italia sikrer også bankinnskudd inntil 103.000 euro og har foreslått nødtiltak for at regjeringen skal kunne kjøpe aksjer i banker som sliter.

Sveits
Staten kjøpte aksjeandeler for fire milliarder euro i storbanken UBS. Sentralbanken vil ta over UBS’ «råtne» amerikanske verdipapirer tilsvarende 46 milliarder euro.

Spania
Myndighetene garanterer for nyutstedelse av bankgjeld inntil 100 milliarder euro i år og et uspesifisert beløp for 2009. Spania femdobler sin garanti på bankinnskudd til 100.000 euro.

Portugal
Landet tilbyr bankene likviditet gjennom en kredittlinje på 20 milliarder euro.

Belgia
Belgia garanterer alle nye interbanklån ett år. Myndighetene har kjøpt 25 prosent av aksjene i banken Fortis, mens de resterende 75 prosent ble overtatt av Frankrikes største bank BNP Paripas. Fortis fikk dessuten en innsprøytning på 11,2 milliarder euro av de tre Benelux-landene.

Nederland
Myndighetene garanterer 200 milliarder euro i interbanklån, 20 milliarder euro i ny kapital stilles tilgjengelig for banksektoren, og storbanken ING mottok 10 milliarder i kapitalinnsprøytning etter stort tap i tredje kvartal.

Østerrike
Myndighetene garanterer for interbanklån inntil 85 milliarder euro, og private bankinnskudd garanteres til et ubegrenset beløp. I tillegg stilles 15 milliarder euro ny kapital tilgjengelig for bankene.

Ungarn
Sentralbanken låner inntil fem milliarder euro fra Den europeiske sentralbanken (ECB) for å støtte valutaposisjonen mot euro. Ungarn planlegger å innføre euroen, men har ingen fastsatt dato for dette. Ungarn har også mottatt hjelp fra Verdensbanken og IMF.

Hellas
Alle bankinnskudd garantert av staten, parlamentet vurderer lovforslag for å heve garantien til 100.000 euro for tre år.

Russland
Banksektoren loves 76 milliarder euro i ekstra likviditet. I tillegg garanteres 28 milliarder euro i langsiktige lån til de største bankene og 38 milliarder euro til gjeldstyngede selskaper og banker som må betale unna utenlandske lån.

Ukraina
Landet har gitt økonomisk hjelp til en håndfull banker, rundt 230 millioner euro til hver bank. Regjeringen kan låne inntil 10,7 milliarder euro fra IMF.
intervenere

Kilder: Financial Times, Dagens Næringsliv, Europakommisjonen, statlige nettsider.