Historisk arkiv

EU-ros til norsk kompetanseheving

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Over 20 personer fra Landbruks- og matdepartementet (LMD) var i Brussel forrige uke for å lære mer om ordningen med nasjonale eksperter i EU. For tiden jobber nærmere 40 norske nasjonale eksperter i Kommisjonen der de bidrar til kunnskap og forståelse om norske forhold, og opparbeider seg verdifull innsikt og kompetanse om EU systemet. Kommisjonen roser LMDs initiativ.


Utsending av norske nasjonale eksperter til EU er et viktig virkemiddel for regjeringens aktive europapolitikk. Stortingsmelding 23 ”Om gjennomføringen av europapolitikken” fremhever kunnskap som det viktigste virkemiddelet for å fange opp utviklingen i EU, og for å kunne øve innflytelse på et tidlig tidspunkt. Nasjonale eksperter styrker EU-kompetansen i forvaltningen. Det legges derfor vekt på å styrke kunnskapen om ordningene, planlegging rundt utsending og hjemkomst, samt samarbeid på tvers av departementer og etater. LMDs initiativ for å lære mer om ordningen med nasjonale eksperter bør derfor være et eksempel til inspirasjon og etterfølgelse for andre deler av forvaltningen.

Over 20 personer fra LMDs personalforum var i Brussel for å lære mer om ordningen med nasjonale eksperter. Foto: Marianne Neraal.

Bedre utnytting av kompetansen
Det var LMDs personalforum bestående av over tjue ansatte fra personalseksjonen i LMD og underliggende etater, deriblant mattilsynet og veterinærinstituttet, som besøkte Brussel forrige uke. De fikk nyttig kunnskap om ordningen med nasjonale eksperter generelt, samt innsyn i prosessen rundt ansettelse av nasjonale eksperter i Kommisjonen. De er dermed bedre rustet til å se hvordan departementene best mulig kan få utbytte av de nasjonale ekspertenes kompetanse.

Ordningen med nasjonale eksperter er etablert for at EU skal knytte til seg verdifull kompetanse fra medlemslandene, og for å få god utveksling av kunnskap mellom miljøer i de forskjellige landene. For Norges vedkommende gir ordningen en unik mulighet til å få konkret erfaring fra beslutningsprosessen i EU, kjennskap til saker av interesse for Norge, samt verdifull nettverksbygging. Samtidig vil ekspertene tilføre EU-systemet norske synspunkter og erfaringer.

EU roser initiativet 
Fra EU-siden ble interessen fra LMD godt mottatt. Avdelingsleder Carina Törnblom i personalavdelingen i EUs generaldirektorat for helse og forbrukersaker (DG Sanco) berømmet det norske initiativet som et viktig ledd i å øke forståelsen for de nasjonale ekspertenes betydning både for EU og for nasjonale myndigheter. EU har stor nytte av den kompetansen de nasjonale ekspertene sitter på ved at de bidrar med nasjonale perspektiver og løsninger.

En enorm ressurs
De nasjonale ekspertene jobber i gjennomsnitt i Brussel i 2-3 år, og det er svært viktig at kunnskapen og kompetansen de sitter på blir holdt ved like og utnyttet når de kommer tilbake til departementene. For at ordningen skal fungere best mulig er det nødvendig med god oppfølging ved hjemkomst til departementet. I tillegg er det viktig å være klar over den ressurs de nasjonale ekspertene utgjør som kanal inn i EU systemet.

I tråd med stortingsmeldingen er det ønskelig at tjenestemenn i perioder tjenestegjør i Kommisjonen, Europaparlamentet, EFTA-sekretariatet og ESA. Det er derfor positivt at Landbruks- og Matdepartementet går i spissen for å utnytte eksisterende ordninger.