Historisk arkiv

MEP ny svensk EU-minister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Den profilerte europaparlamentarikeren Cecilia Malmström hentes hjem til Sverige og en ny post som EU-minister.


EU-minister er en nyopprettet posisjon i den borgerlige regjeringen som tiltrådte i forrige uke. Malmström erstatter dermed Bosse Ringholm som var samordningsminister for EU-spørsmål i regjeringen Persson.

Strasbourg-kritisk
38 år gamle Cecila Malmström har vært medlem av Europaparlamentet (MEP) siden 1999, og med sine 6 språk må hun sies å være mer europeisk enn den jevne svenske. Det er likevel først det siste året hun virkelig har blitt profilert utenfor Sverige og de indre EU-kretser. Bakgrunnen for det var at hun tok initiativet til en paneuropeisk kampanje mot Europaparlamentets omdiskuterte pendling mellom Brussel og Strasbourg. Gjennom nettsiden www.oneseat.eu stod hun i spissen for å samle inn over 1 million underskrifter for å legge ned parlamentets sete i Strasbourg.

Foto: Folkpartiet

Spesielt i Nord-Europa har initiativet blitt veldig populært, mens Malmström trolig ikke har fått flere venner i Frankrike den siste tiden. Hun har uansett markert seg sterkt nok til at hun er blant de nominerte til årets europeer i den dominerende EU-avisen European Voice.

Tung EU-erfaring
Det er ikke bare Malmström som har nyttig EU-erfaring i den nye regjeringen. Utenriksminister Carl Bildt var statsminister i regjeringen som innledet og sluttførte Sveriges forhandlinger om EU-medlemskap i 1994. Etter det var han EUs fredsmekler på Balkan. Han har også hatt diverse oppdrag for Europakommisjonen og det europeiske romfartsbyrået, og han er styremedlem i blant annet European Policy Center (EPC).

Eksterne lenker