Historisk arkiv

Kommisjonen foreslår integrert maritim politikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Under mottoet ”Et hav av muligheter” lanserte Kommisjonen i dag sin meddelelse om en integrert maritim politikk for EU, sammen med en detaljert handlingsplan og et ambisiøst arbeidsprogram for de kommende årene.

Forslaget bygger på en omfattende offentlig høring som ble avsluttet i juni og er et resultat av arbeidet i en styringsgruppe bestående av ti kommissærer med Joe Borg, kommissær for fiskeri og maritime spørsmål i spissen.

Norge har kommet med innspill under prosessen; en interdepartemental gruppe jobbet frem norske hovedinteresser i forhold til grønnboken på EUs maritime politikk som ble lagt frem i vår. (Se lenke til høyre.)

- De interesserte parter har uttalt seg, og vi har lyttet. Dette er et avgjørende første skritt for Europas hav; vårt felles mål er å utnytte potensialet og møte utfordringene i et maritimt Europa. På den måten kan vi dra mest mulig fordel av verdiene fra havet, og Europa kan takle noen av de store problemene som finnes, sa Joe Borg.

De forskjellige havrelaterte aktiviteter, og politikken, har hittil stort sett vært gjennomført på sektorbasis. En integrert havpolitikk vil bety at politikken fremover skal utarbeides og beslutninger treffes på enn annen måte i de maritime sektorer. Meningen er at relevante myndigheter skal settes i stand til å analysere samspillet mellom de forkjellige sektorer og politikkområder og ta hensyn til dem på alle nivåer, for på den måten å utnytte synergier og unngå konflikter.

- Jeg er sikker på at fremtiden vår i stor grad vil bygge på havenes uutnyttede ressurser. Kommisjonens forslag til en integrert havpolitikk er utformet med henblikk på å skape vekst og beskjeftigelse og bæredyktighet. Vi har utarbeidet den for å fremme våre felles europeiske interesser og for å gripe alle de muligheter havene gir, samtidig med at vi tar hensyn til bæredyktigheten. Politikken er knyttet til strategien for en modernisering av Europa - og forberede det på den globaliserte verden.

Meddelelsen, den såkalte ”Blåboken”, og handlingsplanen inneholder en rekke konkrete tiltak som skal iverksettes innen Kommisjonens mandatperiode. Disse omfatter et bredt spekter av emner fra sjøtransport til de maritime forretningsvirksomheters konkurranseevne, sysselsetting, forskning, fiskeri og beskyttelse av havmiljøet.

Hovedpunkter:
- Et europeisk sjøtransportområde uten barrierer
- En europeisk havforskningsstrategi
- Nasjonal integrert havpolitikk, som medlemsstatene utformer
- Et integrert nettverk for farvannsovervåkning
- En kjøreplan for medlemsstatenes fysiske planlegging på det maritime området
- Bekjempelse av piratfiske og ødeleggende bunntråling i internasjonale farvann
- Fremme av et europeisk nettverk for maritim klyngedannelse
- En gjennomgang av unntak i EUs arbeidsmarkedslovgivning for skipsfarts- og fiskerisektorene
- Et europeisk havobservasjons- og datanettverk
- En strategi for å imøtegå klimaforandringenes virkninger for kystområder

Kommissær for sysselsetting, sosiale saker og likestilling, Vladimir Špidla, la i dag frem en gjennomgang av unntak i arbeidsmiljølovgivningen for forretningsvirksomhetene innen sjøfart, og kommissær for energi, Andris Piebalgs, offentliggjorde en rapport om samspillet mellom EUs energipolitikk og den nye integrerte havpolitikken.

Det vil i de kommende uker bli lansert ytterligere initiativer verdrørende havner, fiskeri og beskyttelse av miljøet. 

Les EU-delegasjonens rapport om ”Blåboken” med råd til norsk oppfølging.

Her finnes hele pakken.

Mer informasjon.