Historisk arkiv

Medarbeidersamtalen: Nettleser-David mot programvare-Goliat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

I desember 2007 klaget norske Opera Software programvaregiganten Microsoft inn til Kommisjonens konkurransedivisjon for påstått misbruk av sin dominante markedsposisjon. Etter over et år med formell etterforskning er Kommisjonens stilling endelig klar: Microsoft har misbrukt sin stilling, og i tråd med formell prosedyre har IT-selskapet nå åtte uker på seg til å gi et tilsvar.

En ny omgang mellom Kommisjonen og Microsoft er i gang. Foto: Wikimedia Commons

I september 2007 dømte EF-domstolen Microsoft for misbruk av sin maktposisjon, ved å selge operativsystemet Windows sammen med sin egen mediaspiller og for ikke å gi ut programmeringskoder til rivaler slik at deres produkt også kunne gjøres kompatibelt med operativsystemet. Nå har altså Kommisjonen igjen bekreftet at de har sendt Microsoft nye formelle anklager, denne gang for å selge Windows kun sammen med nettleseren Internet Explorer.

EU-delegasjonens fagråd for offentlig forvaltning og IKT-politikk, Kasper Holand, har fulgt saken fra sidelinjen.

- Hvorfor har Kommisjonen valgt å gå rettslig vei mot Microsoft?
- Kommisjonen mener Microsoft misbruker sin dominerende stilling ved å bunte sammen Internet Explorer og PC-operativsystemet Windows. Microsoft har i mange år operert med en såkalt ”alt-i-ett”-strategi, hvor Windows kun leveres med Microsofts egne produkter. Med en markedsandel på 90 prosent for nettlesere på verdensbasis har de dermed skaffet seg en urettmessig fordel som har redusert konkurransen mellom leverandører av nettlesere. Saken er aktualisert fordi Opera Software har klaget til Kommisjonen på overtredelse av konkurranselovgivningen i EU.

- Hvilke konsekvenser kan et negativt utfall for Microsoft ha for Opera og andre nettleseroperatører?
- Microsoft kan få en klekkelig bot, den forrige var på circa 1,7 milliarder euro. De kan også måtte selge Internet Explorer separat for å muliggjøre at det skal være lettere for andre å få markedsadgang. Dette kan igjen føre til kvalitetsforbedring på nettleserfronten. Dersom Kommisjonen også krevde at alle nettlesere skulle være basert på åpne standarder, ville f.eks europeiske småbedrifter kunne få rimeligere adgang til internettapplikasjoner. Husk at nettleseren representerer hovedporten til internett og da er det et tankekors, også for Kommisjonen, at den nettleseren som har 90 prosent markedsandel bare har 10 prosent oppslutning! 

- Hva er likhetene mellom denne saken og den fra september 2007 om Windows med Microsofts mediaspiller buntet til Windows?
- Denne saken er basert på de samme juridiske og økonomiske prinsippene som ble knesatt i kjennelsen fra EF-domstolen i 17. september 2007 da domstolen ga Kommisjonen medhold. Her har vi nøyaktig den samme problemstillingen. Med sin historiske seier har Kommisjonen antakeligvis en langt sterkere posisjon nå enn da man for fem år siden innledet mediaspiller-saken og en tre-fire år lang rettstvist.

- Hvor lang tid vil det ta før vi får en konklusjon i saken?
- Det er det vanskelig å si noe konkret om i dag. Forrige gang ble det altså en tidkrevende rettstvist. Nå gir Microsoft uttrykk for at de fullt og helt er innstilt på å følge europeisk konkurranselovgivning. Men den som har fulgt tilsvarende saker i USA, ser at Microsoft der har forhandlet seg fram til andre løsninger enn de har blitt nødt til å godta i Europa.

- Hva er Norges rolle i saken?
- EU-delegasjonens rolle er observatørens: Vi følger saken fra sidelinjen, analyserer og formidler.