Historisk arkiv

Navarsete drøftet EU-saker i Litauen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete besøkte sin litauiske kollega, transport- og kommunikasjonsminister Algirdas Butkevičius 18.- 19. januar. Tema for møtet i Vilnius var trafikksikkerhet og Norges synspunkter på aktuelle samferdselssaker i EU.



Navarsete fremmet de norske synspunktene på det nye postdirektivet, og kryssfinansiering av regionale flyplasser i Norge. Litauen gav i denne saken utrykk for støtte til den norske posisjonen.

De to ministrene avsluttet møtet med å undertegne en intensjonsavtale for videre samarbeid. Avtalen skal særlig legge til rette for samarbeid innen trafikksikkerhet.

- Det er gledelig at norsk kompetanse på trafikksikkerhet kan bidra sammen med litauisk kompetanse til å øke trafikksikkerheten i Litauen, uttaler Navarsete.

Litauen er ett av få europeiske land som har hatt stigning i antall trafikkulykker de siste årene, mens i Norge har antallet alvorlige ulykker gått ned over lengre tid. De siste tallene for trafikkulykker fra Litauen er fra 2004, med 752 døde, i et land med om lag 3,5 millioner innbyggere. Til sammenligning døde 257 i trafikkulykker i Norge det samme året.

Norge skal bistå Litauen med å utvikle en langsiktig nasjonal plan for trafikksikkerhet, men vil også tilby bistand til mer konkrete trafikksikkerhetstiltak.