Historisk arkiv

Nei til EU på Brussel-tur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EU-delegasjonen var 18. september vert for Nei til EU som er på studiereise i Brussel. Om lag 40 deltakere fra organisasjonen er med på turen som er finansiert av Utenriksdepartementets midler til informasjon om europeisk samarbeid.


Første gang i Brussel
Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, har vært mange ganger i Brussel. Men det er første gang han har kunnet ta med seg 40 av organisasjonens tillitsvalgte og ansatte for å studere EU-systemet i Brussel. – Det er UDs midler som har gjort turen mulig, sier Olaussen. Nei til EU har i år fått til sammen over 1 million kroner til diverse prosjekter fra UDs midler til informasjon om europeisk samarbeid. Om bare en måned kommer fylkeslaget fra Sør-Trøndelag til Brussel for å lære mer om utdanningspolitikken – også da takket være informasjonsmidlene fra UD.

Nei til EUs leder, Heming Olaussen. Foto: Marianne Neraal

Faglig og sosialt utbytte
- Vi trenger alltid mer kunnskap om EU-systemet, sier Nei-generalen. Denne gangen er det EUs beslutningsprosess og lobbyisme som er hovedfokus. En slik tur er samtidig viktig for å skape et fellesskap i organisasjonen. - For en organisasjon som daglig arbeider jamt og trutt er dette et løft for de tillitsvalgte, sier Olaussen.

Han er takknemlig for at EU-delegasjonen kan stille nye, flotte konferanselokaler til disposisjon en hel dag under besøket. - EU-delegasjonen tar årlig imot rundt 5000 besøkende, så det er viktig også for oss å kunne tilby gode fasiliteter, sier informasjonsråd ved EU-delegasjonen, Rune Bjåstad.

Frister til gjentakelse
Nei til EU møtte blant annet ambassadør Sletnes og norske lobbyister mens de var på EU-delegasjonen. Dag nummer to tilbringes i Europaparlamentet hvor foredragsholdere fra andre deler av Europa står på programmet.

Organisasjonen er positiv til regjeringens aktive europapolitikk, og forhåpentligvis kan de reise hjem igjen med mer kunnskap om Norges muligheter og deltakelse innenfor EU-systemet. – Det er viktig at Norge ivaretar sine interesser målretta og strategisk, sier Heming Olaussen. Samtidig er vi svært opptatt av at Norge politisk bruker alle midler for å forsvare norske interesser, for eksempel ved bruk av vetoretten i forhold tjenestedirektivet, legger han til.

Et noe annet perspektiv på Norges muligheter til deltakelse og innflytelse i EU kommer nok til syne senere i uken når Europabevegelsen kommer til EU-delegasjonen. Også de med støtte fra UDs informasjonsmidler. En ting kan forhåpentligvis både nei-siden og ja-siden være enige om; Det er både lærerikt og hyggelig å komme til Brussel. – Det frister til gjentakelse, kan i alle fall Olaussen røpe.