Historisk arkiv

Bra resultat i eContentplus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Norske miljøer ser ut til å gjøre det bra i konkurransen om midler til samarbeidsprosjekter med digitalt kvalitetsinnhold. Det viser en oversikt over deltakere i eContentplus-programmet. </p>

Gjennom EØS-avtalen og finansiering fra Nærings- og handelsdepartementet deltar Norge i programmet på linje med EU-landene. Norske offentlige virksomheter er blant de heldige søkerne i fjorårets utlysning under eContentplus-programmet, som i 2005-2008 deler ut i alt 1,1 milliarder kroner til samarbeidsprosjekter rettet mot digitalt kvalitetsinnhold.

2007-utlysningen ga god uttelling for prosjekter der norske miljøer er med, dette dreier seg om Norsk filminstitutt, Høgskolen i Oslo, NGU, Nasjonalbiblioteket, Statens kartverk (to prosjekter), Asplan VIAK og Sogn og Fjordane fylkeskommune.  

I løpet av de tre første årene er det kommet inn nesten 500 søknader til eContentplus-programmets sekretariat i Luxembourg. Kun 51 prosjekter har kommet gjennom nåløyet, og av disse har 17 deltagelse fra Norge. Med andre ord er norske miljøer med i ett av tre prosjekter.

For Norge er deltakelsen i europeiske IT-prosjekter av stor strategisk betydning. For det enkelte deltakermiljø innebærer deltagelsen i prosjektene ikke bare styrkede faglige nettverk og erfaringer med internasjonalt samarbeid – det innebærer også økonomiske muligheter til spennende tjenesteinnovasjon og en anledning til å ligge i front av utviklingen.

eContentplus er en viktig brikke i EUs arbeid med å skape et felles europeisk marked for digitale tjenester. Programmet fokuserer på områder av stor generell samfunnsinteresse, men hvor markedsdynamikken er svak; geografiske data, digitale læringsressurser, forskningsresultater, fagartikler, biblioteksamlinger og andre deler av kulturarven.

Les mer på KS' nettsider. 

OM PROGRAMMET:
eContentplus er EUs fireårige innholdsprogram som skal bidra til at digitalt innhold blir mer tilgjengelig, anvendelig og utnyttbart. Programmet har et budsjett på 149 millioner euro som støtte til prosjekter som håndterer organisatoriske barrierer og som ved hjelp av best tilgjengelig teknologi tas i bruk for å forbedre tilgangen og anvendeligheten av digitalt materiale i en flerspråklig kontekst.

Programmet er spesielt rettet mot markedsområder hvor utviklingen er svak: geografisk informasjon (som en viktig del av offentlig eid innhold i Europa); digitale læringsressurser for skole og utdanning; vitenskapelig og kulturelt innhold. Programmet støtter også felles-europeiske samordningstiltak rettet mot samlinger i bibliotek, museer og arkiv, slik at Europas kulturarv for framtiden blir mer digitalt tilgjengelig for både kulturelle, utdanningsmessige og forskningsformål.

Programmet sikter mot å gjøre tilgang til og gjenbruk av digitalt innhold enklere, forbedre kvaliteten på innhold gjennom bruk av standardiserte og veldefinerte metadata, og ved å styrke samarbeidet mellom aktører langs verdikjedene for digitalt innhold. Bl.a. skal flerspråklige og flerkulturelle barrierer og utfordringer håndteres.

Det norske nasjonale kontaktpunkt (NCP) for EU-programmet eContentplus er organisert som et sekretariat i konsulentselskapet Teleplan AS.