Historisk arkiv

Norsk hjelp til brannslukning i Makedonia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Skogbrannene herjer i Makedonia, og den tidligere jugoslaviske republikken har bedt andre europeiske land om hjelp. Norge sendte utstyr til brannmannskapene fredag 27. juli.</p>

Norge er med i EUs samordningsmekanisme for sivilt beredskap. Makedonia ba tirsdag for en uke siden om hjelp via "The Community Mechanism for Civil Protection". Den norske ambassaden i Makedonia mottok også anmodningen om materiellstøtte, som via UD sendte beskjeden videre til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Regjeringen bevilget 4 millioner kroner for å sende utstyr til brannmannskapene i Makedonia. Behovet for utstyr til brannmannskapene er stort og det haster å få fram hjelp.

- Vi støtter Makedonias anstrengelser for å utvikle et demokratisk samfunn som kan kvalifisere seg til medlemskap i NATO og EU. Med de gode kontaktene som er utviklet, var det naturlig for Norge å vurdere denne henvendelsen positivt, sier statssekretær Liv Monica Stubholt i Utenriksdepartementet.

Norges sendte fredag vannpumper, brannslanger, personlig beskyttelsesutstyr og sanitetsmateriell fra Sivilforsvaret ble sendt til Makedonia som støtte til makedoniske brannmannskaper i slukningsarbeidet. Forsvaret har gjort transporten mulig ved raskt å stille en C-130 Hercules til disposisjon.

Listen med land som har bidratt i tillegg til Norge, omfatter så langt Sverige, Slovenia, Danmark, Polen, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike.

Skogbrannene i Makedonia har vart siden begynnelsen av juli, og de høye temperaturene siden midten av måneden har forverret situasjonen. Makedonske brannmannskaper har mange av brannene under kontroll, men begynner å gå tomme for ressurser.