Historisk arkiv

NOx-avtalen godkjent av ESA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har godkjent NOx-avtalen mellom Miljøverndepartementet og 14 næringsorganisasjoner. Virksomheter som er tilsluttet avtalen får fritak for NOx-avgift mot at de forplikter seg til å bidra til å redusere NOx-utslippene.


NOx er en fellesbetegnelse for nitrogenoksidene NO og NO2. Utslipp bidrar til luftveissykdommer, til dannelse av ozon nær bakken og til dannelse av sur nedbør. NOx er avgasser som utskilles fra forbrenning av olje og gass, og de viktigste utslippskildene skip, fly, anleggsmaskiner, industri, offshorevirksomhet og biler, men biltrafikkens utslipp av NOx er redusert gjennom bruk av katalysatorer.

Gjennom Gøteborgprotokollen har Norge forpliktet seg til å redusere de samlede årlige utslippene av NOx til maksimalt 156.000 tonn innen 2010. For å stimulere til utslippsreduksjoner, innførte regjeringen en NOx-avgift på 15 kroner per kilo utslipp fra 1. januar 2007.

14. mai 2008 inngikk Miljøverndepartementet 14 næringsorganisasjoner den såkalte NOx-avtalen. Den innebærer at bedrifter som slutter seg til avtalen slipper å betale NOx-avgift i tre år, men må til gjengjeld betale inn penger til Næringslivets NOx-fond som skal bidra til å finansiere utslippsreduserende tiltak. ESA sier i avgjørelsen at avgiftsfritaket er å anse som statsstøtte, men at den norske løsningen er i tråd med retningslinjene for statsstøtte og dermed lovlig.

– Jeg er svært fornøyd med at ESA har godkjent den norske NOx-løsningen, med en kombinasjon av avgift og avtale med næringslivet. Jeg har store forhåpninger til at vi nå skal få til de utslippsreduksjonene som er nødvendige for at Norge skal overholde NOx-forpliktelsen i Gøteborgprotokollen, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Avtalen er et gjennombrudd for bruk av NOx-reduserende teknologi i stor skala. Den ventes å fremme videre utvikling av norsk miljøteknologi. Norge vil derfor stå godt rustet til å møte nye internasjonale utslippskrav som må forventes å komme, ikke minst for skipsfarten.