Historisk arkiv

Ny regjering på Island

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Lørdag 25. april ble det avholdt valg på Island. Partiene i den sittende interrimregjeringen fikk fornyet tillit og kan danne ny regjering med flertall. Selvstendighetspartiet, som har sittet i regjering de siste 18 årene, fikk et historisk lavt valgresultat.</p>

Interrimregjeringen, som har styrt landet siden Geir Haarde og Selvstendighetspartiet måtte gå av i februar 2009, består av en koallisjon mellom Samfylkingen og de Venstre Grønne. Samfylkingen fikk 29,8% av stemmene, noe som tilsvarer 20 mandater, mens de Venstre Grønne fikk 21,7 % av stemmene og de får dermed 14 mandater i Alltinget. Til sammen får de to partiene flertall i Alltinget, og de tar sikte på å fortsette regjeringssamarbeidet.

Dette er første gang venstresiden på Island får flertall, men valgresultatet kom likevel ikke uventet. I forkant av valget lå de venstreorienterte partiene høyt på meningsmålingene. Islendingene har med dette bevegd seg bort fra det tradisjonelt største partiet i landet Selvstendighetspartiet, som fikk sitt dårligste resultat noen sinne med 23,7% av stemmene. Partiet, som ledet landet da krisen rammet landet, har måtte ta mye av skylden for krisen Island nå befinner seg i.

EU-spørsmålet
En av sakene som nå får mest oppmerksomhet er spørsmålet om islandsk EU-medlemsskap. Samfylkingen er klart for EU-medlemsskap, mens de Venstre Grønne mener Island er best tjent med å stå utenfor og forsette i EØS-samarbeidet. Samtidig ble det på de Venstre Grønnes landsmøte sagt at spørsmålet om EU-medlemsskap må være gjenstand for folkeavstemning, og det ventes at spørsmålet er et av de første den nye regjeringen vil ta stilling til.