Klart for toppmøte
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 15.10.2007 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Torsdag og fredag møtes EUs stats- og regjeringsledere med mål om å signere den nye Reformtraktaten. Den foreslåtte teksten foreligger nå på alle de 23 offisielle språkene.
Når EU-landenes ledere denne uken møtes i Lisboa, er det for å ferdigstille Reformtraktaten. Det betyr ikke at man er i mål, men forhåpentligvis er det begynnelsen på slutten av en prosess som begynte med Laeken-erklæringen og Konventet for Europas framtid i desember 2001.
Reformtraktaten er en avlegger fra den nå gravlagde Forfatningstraktaten. Fortsatt gjenstår det noen løse tråder som gjør at vi kan få et spennende toppmøte. Polen har valg kommende søndag, og det stilles derfor spørsmål ved om de kan signere traktaten under toppmøtet.
Det ventes uansett at toppmøtet kommer fram til en konsensus som alle regjeringene kan skrive under på. Men som i forrige runde med Forfatningstraktaten, er det ratifikasjonen i medlemslandene det knytter seg størst spenning til.
Den nasjonale ratifikasjonen er forskjellig fra land til land, men landene kan deles i fire grupper.
14 land er i den første gruppen der simpelt eller kvalifisert flertall i parlamentene er tilstrekkelig, og der det ikke ventes problem med å få det nødvendige flertall.
Tre medlemsland krever 60 % flertall. Av disse må Frankrike i tillegg endre Grunnloven, noe som krever 2/3 flertall. Slovakia vil trolig ikke ha noe problem med å få flertall, mens i Tsjekkia er en ikke like sikker. Der kan det også bli folkeavstemning.
Tre land krever 2/3 flertall; Østerrike, Finland og Slovenia, men ingen av disse venter problemer. I Polen kreves enten simpelt flertall i begge kammer, eller 2/3 flertall dersom grunnlovsmessige endringer må til.
Irland er eneste land som er lovmessig forpliktet til å holde folkeavstemning, men i land som Storbritannia, Tsjekkia, Portugal, Danmark Spania og Luxembourg er ikke dette helt utelukket.
Mer informasjon om ratifikasjon av traktaten, inkludert en tabell med oversikt over de ulike ratifikasjonsprosedyrene, fins i denne rapporten skrevet av Sara Hagemann ved EPC.