Historisk arkiv

Oslo vil bli Europas grønne hovedstad

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norges hovedstad har levert inn søknad om å bli European Green Capital i 2010 og 2011. Oslo konkurrerer med 34 europeiske byer i konkurransen.

«Prisen tildeles en europeisk by som har vist en stabil evne til å innfri høye miljøstandarder, og som forplikter seg til fremadrettede og ambisiøse mål for ytterligere miljøforbedringer og bærekraftig utvikling,» heter det i EUs utlysningstekst.

– Oslo ble kåret til Europas bærekraftige by i 2003. Da var det lagt mer vekt på prosessen mot bærekraftig utvikling og Lokal agenda 21. Denne prisen er mer konkret rettet mot miljøforholdene i byene, blant annet er den bygget på indikatorer slik at man lettere kan sammenligne byene, sier miljøvernleder Guttorm Grundt i Oslo kommune.

– Raust at vi får bli med
Utmerkelsen «European Green Capital» skal deles ut for første gang i 2010, og deretter vil tittelen hvert år tildeles en europeisk by. Vinnerbyene for både 2010 og 2011 vil bli offentliggjort samtidig tidlig i 2009.

– For oss er det morsomt at vi inviteres til å delta. Det er raust av EU at også EØS-byene får lov til å bli med, sier Grundt.

Oslo har blitt bedt om å redegjøre for sitt miljøarbeid de siste fem-ti årene og planene på miljøområdet de neste fem-ti årene.

Oslo vil bli kjent som Europas grønne hovedstad. Foto: Oslo kommune

– Poenget er å måle Oslo i sammenligning med andre byer, slik at vi kan skjerpe oss der vi er bak andre byer. Vi ligger langt fremme på mange områder, og det jobbes godt i Oslo med dette.

Et panel av miljøeksperter og en jury avgjør hvilken by som skal få smykke seg med den grønne tittelen. Indikatorene er blant annet lokal transport, lokalt bidrag til bekjempelse av global klimaendring, etablering av grønne områder til innbyggerne, lokal luftkvalitet, støyforurensning og avfallshåndtering. Søkerne må være byer med mer enn 200.000 innbyggere.

Påskjønnelse for hardt arbeid
– Hvis vi skulle vinne, er det også en påskjønnelse til alle våre ansatte, som har jobbet i mange år med å forbedre miljøet i Oslo. For politikerne vil prisen være en indikator på om de lykkes i miljøpolitikken. Selv om vi ikke vinner, får vi muligheten til å lære av de andre europeiske byene, ytrer Grundt.

Fire av fem europeere bor i dag i byer, og de fleste miljøutfordringene stammer fra urbane områder. Derfor er det også i byene disse utfordringene kan overvinnes, mener EU. Byene som utnevnes til European Green Capital skal fungere som rollemodeller for andre europeiske byer.

Disse byene konkurrerer om tittelen: Amsterdam, Bordeaux, Bremen, Bristol, Cluj-Napoca, København, Dublin, Espoo, Freiburg, Hamburg, Hannover, Helsinki, Kaunas, Lisbon, Łódź, Magdeburg, Malmø, Montpellier, München, Münster, Murcia, Oslo, Pamplona, Prague, Riga, Rotterdam, Sabadell, Stockholm, Tampere, Toruń, Valencia, Wien, Vilnius, Vitoria-Gazteiz og Zaragoza.