En sann europeer
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 05.02.2008 | Sist oppdatert: 28.06.2012
<p>Fire år i EU-hovedstaden har fått Kirsti Rye Ramberg til å innse at forskjellen på nordmenn og andre europeere slettes ikke er så stor.</p>
Kirsti Rye Ramberg fra Trondheim var nasjonal ekspert i Brussel i fire år. (Foto: Geir Otto Johansen/NTNU Info)
Som nasjonal ekspert i Kommisjonen har Kirsti Rye Ramberg gjennom fire år vært mer på innsiden av EU-systemet enn det de fleste norske byråkrater og politikere noen gang kan drømme om. Nå er imidlertid tiden i Brussel ugjenkallelig over, siden 16. januar har hun vært tilbake hos sin gamle arbeidsgiver NTNU.
Vel hjemme i Trondheim sitter hun igjen med et utall minner og erfaringer fra tiden som kommisjonsansatt. Svaret på spørsmålet om hva som er det sterkeste inntrykket fra Brussel er likevel klart: Erkjennelsen av hvor mange tanker og ideer som deles på tvers av de europeiske landegrensene.
- Jeg hadde kolleger med bakgrunn fra hele Europa, men opplevde ofte at vi tenkte likt, forteller Rye Ramberg
- Jeg innså dermed at også vi nordmenn nok i stor grad er europeere.
Livslang læring
Gjennom jobben i generaldirektoratet for utdanning og kultur satt Rye Ramberg sentralt plassert der europeisk skolepolitikk utformes. Hoveddelen av arbeidet gikk ut på å administrere prosjektmidler knyttet til EUs program for livslang læring. Her fikk hun bryne seg på den rent praktiske utfordringen det er å administrere prosjekter på tvers av landegrenser, der nasjonale tradisjoner og administrative rutiner varierer kraftig.
- Bare det å finne ut av hvilket administrativt nivå man skulle forholde seg til i ulike land kunne være en stor jobb, sier Rye Ramberg.
At hun endte opp som nasjonal ekspert var i utgangspunktet ganske tilfeldig. Hun hadde i mange år vært prosjektleder ved NTNU, da hun tilfeldigvis fikk tilsendt en utlysning for en nasjonal ekspert-stilling. Utlysningen endte i en søknad, og da jobbtilbudet kom var hun ikke i tvil om at hun skulle reise. Den avgjørelsen har hun aldri angret på.
- Å jobbe utenlands i en internasjonal organisasjon har vært ekstremt lærerikt. Jeg har fått en forståelse og en innsikt jeg vil ha stort utbytte av resten av livet.
Relevant informasjon
Ordningen med nasjonale eksperter som Kirsti Rye Ramberg var en del av, innebærer at personer fra EU og EØS-landene kan jobbe i Kommisjonen på tidsbegrensede kontrakter. Lønnen betales av ekspertens hjemland, men lojaliteten skal ligge hos Kommisjonen.
Med nærmere 60 slike eksperter er Norge usedvanlig godt representert, relativt sett mer enn mange EU-land. Rye Ramberg mener de norske nasjonale ekspertene utgjør en stor ressurs for Norge.
- Vi norske på innsiden av systemet kan i en helt annen grad enn andre gi informasjon om EU på en måte som er relevant for nordmenn.
At EU-systemet har mye å by på for norske aktører er hun ikke i tvil om, ikke minst i form av penger fra ulike EU-prosjekter. Å få fullt utbytte krever imidlertid en mer aktiv tilnærming enn hva som er tilfellet i dag.
- Min erfaring fra tiden i Kommisjonen er at selv om norske lærere og skolepolitikere er interesserte i de mulighetene som finnes, er det alt for få som faktisk sender inn søknader om midler, forteller Rye Ramberg.
- Mulighetene innenfor EU-systemet er store, og vi har et norsk miljø i Brussel med store kunnskaper om hvordan ting fungerer. Vi trenger en helhetlig strategi for hvordan vi kan nyttiggjøre denne kunnskapen for å få ut de midlene som faktisk er tilgjengelige.