Historisk arkiv

REACH vedtatt i Europaparlamentet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Igår vedtok Europaparlamentet kompromisset mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen om REACH-reguleringene etter annen gangs lesning. Det er dermed klart for et endelig vedtak på ministerrådsmøte for miljøsaker 18. desember.</p>

I Europaparlamentet stemte 529 representanter for kompromisset, 98 stemte mot, mens 24 avsto fra å stemme. Under behandlingen var det fortsatt politiske fraksjoner i parlamentet som ønsket å åpne opp enkelte elementer i forslaget. Dette førte imidlertid ikke frem.

Rapportør Guido Sacconi uttalte at dette var et stort steg videre for borgernes helse, arbeidernes sikkerhet og beskyttelse av miljøet. Kjemikalieindustrien mener på sin side at den nye kjemikaliereguleringen vil medføre unødvendige krav for bedrifter. Representanter for forbrukerne mener at REACH er et steg videre, men at ytterligere reguleringer er nødvendig for å redusere kjemikaliepåvirkningen.

Forslaget kan derfor formelt vedtas på ministerrådsmøtet for miljøsaker 18. desember. Kommissærene Günter Verheugen (Enterprise and Industry) og Stavros Dimas (Environment) sier de er svært tilfreds over at prosessen nå snart er i mål.

Enigheten om kompromissforslaget gjør at kjemikalieregelverket vil tre i kraft 1. juni 2007, nærmere tre og et halvt år etter at det ble presentert av Kommisjonen.

(14.12.2006)